ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ημιτελές κινδυνεύει να μείνει το Φιλιατρινό φράγμα λόγω αδιαφορίας των αρμοδίων

Written By Filiatra-NET on Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 | 14:49

Η προκλητική αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το Φιλιατρινό φράγμα έχει οδηγήσει στην καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία και ο κίνδυνος το έργο να μείνει ημιτελές είναι πλέον ορατός. 
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει λύση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. 
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 21/10/2013 είχαμε
καταθέσει ερώτηση με αρ. πρ. 2933 και ζητούσαμε την επίλυση των προβλημάτων για τη συνέχιση του έργου. 
Επίσης στις 25/2/2014 είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και το έργο θα ολοκληρωθεί. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει τίποτα και είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε καταθέτοντας εκ νέου ερώτηση. 
Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Τριφυλίας και η ολοκλήρωσή του θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσή του έχει ως αποτέλεσμα το έργο να υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013. 
Επισημαίνουμε ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2014. 
Οι ευθύνες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι μεγάλες για την καθυστέρηση πληρωμής των εκτελεσμένων και πιστοποιημένων εργασιών. 
Η καθυστέρηση αυτή αποτέλεσε την αφορμή να προχωρήσει η κατασκευάστρια εταιρεία σε καταγγελία της σύμβασης. 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να επιλυθούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή της Τριφυλίας;  2. Γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών για τις εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες, γεγονός που οδήγησε στην καταγγελία της σύμβασης, τη στιγμή μάλιστα που το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκό πρόγραμμα; 
Ο Ερωτών Βουλευτής Πετράκος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: