ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Μειώθηκε η ποινή του 34χρονου ταξιτζή που έβαζε φωτιές στη Τριφυλία!

Εμφανώς μετανιωμένος και αλλαγμένος εμφανίσθηκε χθες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, ο 34χρονος ταξιτζής ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τον εμπρησμό δασικών περιοχών στην περιοχή της Τριφυλίας και συγκεκριμένα για την πρόκληση 28 πυρκαγιών από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου του 2012. Ο 34χρονος είχε δικασθεί σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ χθες, εκτός από τα ελαφρυντικά που του είχαν αναγνωρισθεί, το
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του μειωμένου καταλογισμού. Έτσι, η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση 5 ετών και αφού υπήρξαν διαβεβαιώσεις από συγγενικά του πρόσωπα ότι θα διαμένει στην Αθήνα και θα είναι υπό την επίβλεψή τους. Από την ημέρα φυλάκισής του ο 34χρονος κρατείται στην Ψυχιατρική Φυλακή του Κορυδαλλού με βαριά κατάθλιψη, ενώ στην απολογία του τόνισε πως δεν μπορεί να πιστέψει πως έβαζε φωτιές.
Τα «έριξαν» στη ΔΑΕ
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία αίσθηση προκάλεσαν και στην Έδρα του δικαστηρίου οι καταθέσεις των τοπικών πυροσβεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 8-10 πυρκαγιές. Στις παρατηρήσεις του πρόεδρου ότι άλλα έχουν γραφτεί και πως η Πυροσβεστική στον κατηγορούμενο έχει καταλογίσει 28 εμπρησμούς, απάντησαν ότι την υπόθεση ανέλαβε η ΔΑΕ από την Αθήνα, καθώς κλιμάκιό της είχε σταλεί στη Μεσσηνία και αυτή συνέταξε τη δικογραφία. Μάλιστα, ο ένας πυροσβέστης είπε χαρακτηριστικά πως κατά την εκτίμησή του ο κατηγορούμενος έχει βάλει μόνο τις μικρές φωτιές (που είναι περίπου 8) και όχι τις μεγάλες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, μέσα σε λίγες ημέρες, είχαν εκδηλωθεί πολλές πυρκαγιές στην περιοχή της Τριφυλίας. Σε μία από τις περιπολίες των πυροσβεστών, κι ενώ μόλις είχε ξεσπάσει καινούργια πυρκαγιά, βρήκαν τον κατηγορούμενο να περπατά στις γραμμές του τρένου στη θέση «Λόγγο» στο Δώριο. Τον θεώρησαν ύποπτο, τον σταμάτησαν και πάνω του βρήκαν έναν αναπτήρα. Παράλληλα, τους είπε ότι δεν είναι καπνιστής. Οδηγήθηκε στην Αστυνομία, όπου και ομολόγησε κάποιους εμπρησμούς. Συγγενής του κατέθεσε ότι η ψυχοσύνθεσή του άλλαξε πολύ όταν αρρώστησε και στη συνέχεια πέθανε η μητέρα του, ενώ διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι με την αποφυλάκισή του θα μετακομίσει στην Αθήνα.
«Πως το έκανα εγώ αυτό;» 
Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος δέχτηκε ευθεία ερώτηση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, αν έχει βάλει και τις 28 φωτιές, και ζήτησε ειλικρινή απάντηση, επισημαίνοντάς του ότι από αυτή κρίνονται πολλά. Ο κατηγορούμενος, σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στο πρώτο δικαστήριο, είπε πως πράγματι έχει βάλει φωτιές, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί αν ήταν 8 ή περισσότερες, καθώς εκείνο το διάστημα ψυχικά δεν ήταν καλά. Όπως είπε, νοσηλεύεται στο ψυχιατρείο και είναι πολύ καλύτερα, ενώ ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει πώς το έκανε αυτό.Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για μειωμένο καταλογισμό και μειώθηκε η ποινή του.

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: