ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Απροετοίμαστοι για σεισμό οι δήμοι της Μεσσηνίας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 07:48 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/34745-prolipsi-seismoi

Οι δήμοι της Μεσσηνίας, με εξαίρεση το Δήμο Καλαμάτας, αδιαφορούν  για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που αφορούν την πρόληψη και την ετοιμότητά τους σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Μεσσηνίας υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, με θέμα "Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων".
Στην εισήγησή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «έχει ζητηθεί επανειλημμένα από τους δήμους ο προσδιορισμός ή ο επανέλεγχος των χώρων καταυλισμού, ικανών για την υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό. Σε αυτό μας το αίτημα, δυστυχώς, δεν έχουν ανταποκριθεί οι δήμοι, εκτός από το Δήμο Καλαμάτας». Επεσήμανε ακόμα πως «με επανειλημμένες αλληλογραφίες έχει ζητηθεί από τους δήμους η σύσταση επιτροπών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων της αρμοδιότητάς τους, χωρίς να έχουν ανταποκριθεί, πλην του Δήμου Καλαμάτας». 
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι «έχουμε συντάξει παλιότερα και επικαιροποιείται και αναμορφώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης σεισμών, με βάση τις οδηγίες του ΟΑΣΠ και σύμφωνα με το σχέδιο "Ξενοκράτης". Εχουμε συντάξει και μνημόνιο ενεργειών υπό τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που περιλαμβάνει επικαιροποιημένο κατάλογο των επιχειρησιακά έτοιμων μέσων και υπεύθυνων χειριστών. Εχει ζητηθεί και από τους δήμους να συντάξουν αντίστοιχο μνημόνιο ενεργειών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ανταποκριθεί».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ  ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων Παναγιώτης Γιαννακέας ενημέρωσε ότι έχουν ελέγξει όλα τα δημόσια κτήρια του νομού. Παρατήρησε πως ο ΟΑΣΠ θα κρίνει σε ποια από αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο, που αφορά τον έλεγχο αντοχής υλικών και αναλυτικούς υπολογισμούς σε τοπικά μέρη του κτηρίου.
Για το Διοικητήριο Μεσσηνίας, το οποίο χαρακτήρισε ως το σπουδαιότερο δημόσιο κτήριο στο νομό, ανέφερε ότι δοκιμάστηκε στο σεισμό του 1986 και συμπεριφέρθηκε ικανοποιητικά. Ενημέρωσε πως επισκευάστηκε κι ενισχύθηκε ο φέρων οργανισμός του. Παρατήρησε ότι «έχει γίνει και δευτεροβάθμιος έλεγχος με θετικά αποτελέσματα, αλλά έχει δείξει ότι θέλει περαιτέρω ενίσχυση σε ορισμένα στοιχεία του». Επίσης, ενημέρωσε ότι συντάσσεται ο τριτοβάθμιος έλεγχος με αναλυτικότατους υπολογισμούς όλου του κτηρίου, με τα δεδομένα του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.), που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. «Είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που εφαρμόζεται ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Γιαννακέας και σημείωσε πως «είναι ο μοναδικός κανονισμός επισκευών στην Ευρώπη και θα ενταχθεί στον Ευρωκώδικα 8».
Ο διευθυντής πληροφόρησε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν την τελική μελέτη επισκευής, για να επέμβουν στο Διοικητήριο, σε σημεία με τρωτότητα. Ανέφερε, ακόμα, ότι πρέπει να ελέγξουν και τα κτήρια της υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), της δικαιοσύνης και τα ενοικιαζόμενα κτήρια, όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Είπε πως θα ζητήσουν τη συνδρομή των υπαλλήλων του ΤΑΣ, που πρόσφατα ξαναπροσλήφθηκαν.
Τέλος, ο κ. Γιαννακέας ανέφερε ότι, στην πόλη της Καλαμάτας, τις πρώτες χρονικές στιγμές μετά από σεισμό οι πολίτες δεν πρέπει να πάνε σε χώρους συγκέντρωσης κοντά στη θάλασσα, γιατί υπάρχει περίπτωση βαρυτικού κύματος (τσουνάμι).
Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι για την καλή διαχείριση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πρώτιστη ανάγκη είναι η σωστή πληροφόρηση του κοινού. Στάθηκε στην προσφορά των εθελοντών, που πάντα βρίσκονται δίπλα στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, και είπε ότι αυτό που απαιτείται είναι κατάλληλος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων και ετοιμότητα. 


 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/34745-prolipsi-seismoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: