ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Αγανάκτηση στο Μάραθο για το γεφύρι της... Αρτας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 08:11 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/34746-marathos-gefyri-lagoybardou

Αγανακτισμένοι είναι οι επαγγελματίες του Μαράθου καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το γεφύρι στο Λαγκούβαρδο και άρα δεν έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση του χωριού τους με ένα μεγάλο τμήμα της Τριφυλίας και όχι μόνο. Σε σύσκεψη των επαγγελματιών της περιοχής ενόψει της νέα τουριστικής περιόδου, το θέμα απασχόλησε έντονα τους επαγγελματίες και είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχε πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις -ακόμη και για κλείσιμο του δρόμου προς τους Γαργαλιάνους- αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα το έργο.
Το έργο έχει μεν φτάσει στο τελικό στάδιο, όμως οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν την ολοκλήρωσή του αν είναι δυνατό και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, και σίγουρα πριν την 25η Μαρτίου ώστε να μη χάσουν μια ακόμη αργία. 
Οπως χαρακτηριστικά μας είπαν επαγγελματίες της περιοχής, το χωριό τους και η τοπική τους οικονομία ζει από τον τουρισμό και τον κόσμο που το επισκέπτεται για να απολαύσει το φαγητό του δίπλα στη θάλασσα. Πλέον μας επισήμαναν έχει έρθει άνοιξη, ο καιρός είναι πολύ καλός αλλά με τον Μάραθο οδικά αποκλεισμένο τα μαγαζιά του χωριού δεν μπορούν να δουλέψουν. Μάλιστα μας τονίστηκε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση του έργου είναι η μεταφορά μιας κολόνας και να πέσει άσφαλτος. Οσον αφορά την κολόνα η μεταφορά της πληρώθηκε και μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ και το να πέσει ασφαλτοτάπητας είναι υπόθεση 1-2 ημερών. 
Αυτό που ζητούν είναι να επισπευστούν οι εργασίες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός του χωριού τους, που αποτελεί πλήγμα για πολλά επαγγέλματα.

Γράφτηκε από τον    Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/34746-marathos-gefyri-lagoybardou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.