ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Αυτό είναι το νέο κέρμα της 1 λίρας που θα κυκλοφορήσει το 2017

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει το νέο κέρμα της μιας λίρας το 2017 για να αντιμετωπίσει τους παραχαράκτες αφού το νόμισμα με την σημερινή μορφή του έχει “γεννήσει” εκατομμύρια πλαστά.
Η νέα λίρα, βασισμένη στο πρότυπο της 12εδρης πένας που κυκλοφόρησε το 1937 και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το 1971, θα έχει τα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούν ένα από τα πιο ασφαλή νομίσματα στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών στο Λονδίνο. είπε σε μια δήλωση σήμερα. 

“Είναι ζωτικής σημασίας να βρισκόμαστε αρκετά βήματα μπροστά από τους εγκληματίες για να διατηρηθεί η ακεραιότητα του νομίσματός μας”. Ο νέος σχεδιασμός θα χρησιμοποιήσει “τεχνολογία αιχμής” ενώ ταυτόχρονα θα αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια πλαστά κέρματα της μιας λίρας το χρόνο έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, με ένα 3% να εκτιμάται ότι είναι πλαστά . Η κυβέρνηση θα προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου νομίσματος, εστιάζοντας στον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις, πριν από την εισαγωγή του .
Ένας δημόσιος διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί για το σχεδιασμό της πίσω όψης του νομίσματος, ενώ στην κύρια όψη του θα είναι η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.  Το κέρμα θα αποτελείται από δύο μέταλλα και θα κάνει χρήση της τεχνολογίας του Ενσωματωμένου Συστήματος Αναγνώρισης. 
Το νόμισμα των τριών πενών ήταν το πρώτο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου που χρησιμοποίησε 12εδρο σχήμα, καθιστώντας το δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήταν εύκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μεγάλων διακοπών ρεύματος . Η τρέχουσα μορφή του κέρματος της μιας λίρας ήταν στην κυκλοφορία για πάνω από 30 χρόνια .

Δεν υπάρχουν σχόλια: