ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Βραβείο Zoover 2013: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός διακοπών με αεροπλάνο στην Ευρώπη

Με ποια κριτήρια βραβεύτηκε η Ελλάδα με το Zoover 2013. Το βραβείο παρέλαβε το γραφείο ΕΟΤ Ολλανδίας

Το Γραφείο ΕΟΤ Ολλανδίας παρέλαβε, στην Ουτρέχτη, το Βραβείο Zoover 2013 που αξιολογεί την Ελλάδα ως καλύτερο προορισμό διακοπών με αεροπλάνο, στην Ευρώπη. Δείκτες της αξιολόγησης αποτέλεσαν: η πρόσβαση με αεροπλάνο (εγγύτητα τελικού προορισμού), ο πολιτισμός, η φιλοξενία, η ποιότητα της διαμονής και η ποιότητα της διατροφής.
O ολλανδικός ιστότοπος Zoover είναι δημοφιλές και έγκυρο «εργαλείο» καταγραφής ταξιδιωτικών αξιολογήσεων και στατιστικών μετρήσεων ποιότητας
διακοπών, με μεγάλη επιρροή στους καταναλωτές της χώρας, καθώς δημοσιοποιεί αξιολογήσεις και παρατηρήσεις ταξιδιωτών για χιλιάδες καταλύματα σε όλο τον κόσμο.
Η διάκριση στην Ελλάδα δόθηκε από 160.000 ψηφοφόρους που μετείχαν στις έρευνες του ιστότοπου, κατατάσσοντάς την στην 1η θέση της κατηγορίας «Καλύτερος προορισμός διακοπών με Αεροπλάνο». Στην ίδια κατηγορία η 2η θέση αποδόθηκε στην Τουρκία και η 3η θέση στην Ιταλία.
Στην κατηγορία «Δημοφιλέστερος  προορισμός διακοπών με Αεροπλάνο» η  Ελλάδα κατατάσσεται στην 2η θέση, η Ισπανία στην 1η θέση και η Τουρκία στην 3η θέση.
Το Βραβείο Zoover είναι ενισχυτικό της προσπάθειας που καταβάλλει ο ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας στην Ολλανδική αγορά, καθώς επιβεβαιώνει την προτίμηση του ολλανδικού κοινού για την Ελλάδα στα αεροπορικά ταξίδια και επίσης προκαλεί θετικά σχόλια για τη χώρα μας κατά την περίοδο των κρατήσεων.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...