ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πως να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο

Αυτό το Πάσχα, βάψτε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο. Αποφύγετε όλες τις χημικές ουσίες των συνθετικών βαφών και δώστε στην οικογένεια σας ένα αυγό προτότυπο και υγιεινό. Το kalloni.net σας δείχνει πως να το κάνετε.

Γενικές οδηγίες:
  • Tα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος(όχι κατευθείαν από το ψυγείο).
  • Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθυ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα καθώς και για τα αυγά που διακοσμούμε με φύλλα φυτών.
  • Βάζετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
  • Αν βάφουμε τα αυγά μας με κόκκινα κρεμμύδια, τοποθετούμε μια μεγάλη στρώση με φλούδια κρεμμυδιών στον πάτο και ανάμεσα στα αυγά, ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
  • Τοποθετούμε μόνο μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα μας.
  • Καθαρίζουμε τα αυγά μας καλά με ξύδι. Έτσι απομακρύνεται όλη η βρωμιά που μπορεί να έχουν αλλά και το χρώμα της σφραγίδας.
  • Για να διακοσμήσουμε τα αυγά, τα τοποθετούμε προσεκτικά  σε νάιλον καλσον και στερεώνουμε φυλλαράκια μαιντανού, στην πλευρά κάθε αυγού. Δένουμε κόμπο για να σταθούν τα αυγά.
Επιλέξτε Χρώμα:
  • Βάψιμο αβγών – Γαλάζιο, Μπλε χρώμα | Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι. 
  • Βάψιμο αβγών – Κίτρινο χρώμα | Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι. Όσο πιο κόκκινα και πιο πολλά τα κρεμμύδια, τόσο θα πηγαίνει προς το κόκκινο το χρώμα. Βάλτε τρεις κουταλιές σαφραν για καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Βάψιμο αβγών – Πράσινο χρώμα | Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.
  • Βάψιμο αβγών - Κόκκινο χρώμα  | Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι και νερό. Αφήνουμε να βράσει για  και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε 20 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά.
Μετά το βράσιμο
 Όταν σβήσετε την φωτιά αφήστε τα αυγά στο χρωματιστό νερό. Όσο περισσότερο μείνουν στο νερό, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα αυγά, προσεκτικά σε λαδόκολλα και αφού στεγνώσουν από τη μία, τους αλλάζουμε πλευρά. Για να γυαλίσουν τα αυγά, τα περνάμε με βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. 
Μπορείτε να προσθέσετε κατά το βρασμό, πιπέρι και μια κούπα ελληνικό καφέ για πιο σκούρο χρώμα.  Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδα πορτοκαλιού, σαφράν, κουρκουμά, παπαρούνες κλπ. Ενδέχεται πάντως, με κάποιες από τις φυτικές βαφές, τα αυγά να πάρουν ελαφρώς τη γεύση του βαφικού μέσου.
Φωτογραφία: sheblogs.eu

ΑΠΟ http://kalloni.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: