ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αποκαλύφθηκε οθωμανική κρήνη στη Μάδαινα

Η παλαιά οθωμανική κρήνη, την ύπαρξη της οποίας αναφέρει ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης
της "Ε" Ηλίας Μπιτσάνης στο βιβλίο του «Η Μεσσήνη στο χώρο και το χρόνο», αποκαλύφθηκε το περασμένο Σάββατο στη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης. Η κρήνη ήταν καλυμμένη από πυκνή βλάστηση και καθαρίστηκε κατόπιν ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας, με υπόδειξη της τοποθεσίας από τον πρώην πρόεδρο Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. 

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Καραφλόγκα ενημέρωσε σχετικά τον δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο, το Δασαρχείο και την 26η ΕΒΑ Καλαμάτας, και το Σάββατο καθαρίστηκε η περιοχή, παρουσία αρχαιολόγου. Ο καθαρισμός -όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου- είχε στόχο την αξιολόγηση και την ανάδειξη της παλαιάς κρήνης. Πρωτεργάτες στον καθαρισμό ήταν οι κάτοικοι του χωριού Θανάσης Μουζάκης, Βούλα Φάκωνα, Θοδωρής Κωνσταντόπουλος, Τόνια Αποστολοπούλου, Ρούλα  Κωνσταντοπούλου, Νότα Θεοδώρου-Σοφιανού, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Σοφιανός, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Δαβέρος και η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Καραφλόγκα. 
Συνέβαλαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Παπαδόπουλος με τους εθελοντές Μπάμπη Ρότσο, Γιώργο Χαραλαμπόπουλο και Παναγιώτη Τζάβαρα. Τα εργαλεία ήταν προσφορά του Δήμου Μεσσήνης μέσω των αντιδημάρχων Γιώργου Αθανασοπούλου και Σάκη Βλαχοδημητρόπουλου. 
Η ΚΕΑΔΗΜ, μέσω της προέδρου της Ελένης Τσέλιου-Μουρούφα, ανέλαβε την υγειονομική κάλυψη της δράσης καθαρισμού με ομάδα πρώτων βοηθειών και τη νοσηλεύτρια Ανθή Γιαννοπούλου. 
Στον καθαρισμό συμμετείχαν και οι αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου Μεσσήνης Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αρης Κοτσιλιέρης και Δημήτρης Κοκκίνης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/25446-madaina-othwmaniki-krini

Δεν υπάρχουν σχόλια: