ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Διάκριση για την Καλαματιανή Βιολόγο Μαρίνα Λαντζούνη στο διαγωνισμό FameLab

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, έγινε χθές ο προκριματικός του ελληνικού διαγωνισμού FameLab όπου συμμετείχαν 29 επιστήμονες (ο δεύτερος προκριματικός διεξάγεται με 6 επιστήμονες σήμερα στη Θεσσαλονίκη) και στους 10 φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον τελικό που θα γίνει στις 27 Μαϊου στην Αθήνα προκρίθηκε και η Καλαματιανή , Μαρίνα Λαντζούνη, Βιολόγος - Ωκεανογράφος, καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας.

Ο νικητής του τελικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διεθνή Διαγωνισμό FameLab που θα γίνει στο Λονδίνο 4-9 Ιουνίου
 


Τί είναι ο διαγωνισμός FameLab;

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Η ιστορία του FameLab

Το FameLab είναι σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ Cheltenham, ένας από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχουν τέσσερα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας: Jazz, Λογοτεχνία, Μουσική και Επιστήμες.

Το FameLab ιδρύθηκε το 2005 από το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από την Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και την The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Μια συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο από το 2007 και όλα αυτά τα χρόνια με τεράστια αναγνώριση, σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Θέλουμε να βγάλουμε την επιστήμη έξω από την τάξη και να την κάνουμε διασκεδαστική, να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: