ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΙΑ συμμορία η οποία από ότι φαίνεται έχει βάλει στόχο συγκεκριμένα καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους δρα τις τελευταίες ημέρες στη περιοχή Κυπαρισσίας μετά τα περιστατικά παραβίασης σε παντοπωλείο και κρεπερί στην Άνω Πόλη αλλά και παραβίαση σε όχημα στην περιοχή Αγίας Τριάδος.
Αυτή την φορά άγνωστοι δράστες εισέβαλαν την Τρίτη σε ιατρείο που βρίσκεται κοντά στη περιοχή του Νοσοκομείου επί της οδού Φραντζή. Οι δράστες αφού παραβίασαν την κεντρική πόρτα στον πρώτο όροφο του κτιρίου μπήκαν στον εσωτερικό χώρο του ιατρείου που βρίσκεται μετά τον προθάλαμο του διαμερίσματος. Οι δράστες αφαίρεσαν ένα φορητό υπολογιστή, τηλεόραση αλλά και διάφορα  αντικείμενα καθώς στο χώρο δεν υπήρχαν χρήματα ενώ το δωμάτιο έφερε σημάδια διάρρηξης. Ειδοποιήθηκε το Α.Τ. Κυπαρισσίας ενώ ο παθών ιατρός μας εξήγησε ότι δεν μπορεί να εργαστεί άμεσα μετά την αφαίρεση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που πρέπει να επαναφέρει καθώς είναι απαραίτητος για την εργασία του. Δήλωσε έκπληκτος από την κατάσταση με τις κλοπές για όσους πλέον δεν υπολογίζουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα και τώρα αρπάζουν ότι μπορεί να πουληθεί. Πάντως δεν αποκλείεται οι δράστες να γνώριζαν τον χώρο καθώς πήραν συγκεκριμένα πράγματα καθώς καθημερινά προσέρχονται δεκάδες ασθενείς. 

ΑΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: