ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται - Ποιοι το δικαιούνται


 "Ανάσταση" περιμένουν να κάνουν χιλιάδες νοικοκυριά με τα χρήματα από το δώρο του Πάσχα το οποίο φέτος θα καταβληθεί μόνο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καθώς και οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδωτικού τομέα δε θα λάβουν ούτε το πετσόκομενο επίδομα δώρου που πήραν πέρυσι καθώς και αυτο καταργήθηκε.

Οπως δήλωσε στο Newsit o εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης "το δώρο του Πάσχα για το έτος 2013 οπως είναι γνωστό περιορίζεται μόνο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αφού με το νέο μισθολόγιο για τον Δημόσιο τομέα, καταργήθηκε.
Το δώρο Πάσχα το δικαιούνται όσοι απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή όχι οσοι απασχολούνται με σύμβαση έργου ή με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και μάλιστα οι μισθωτοί το δικούνται είτε είναι αορίστου χρόνου, είτε είναι ορισμένου χρόνου (δηλαδή λήγει σε ορισμένο χρονικό διάστημα η σύμβασή τους).
Για τον τρόπο υπολογισμού έχει σημασία αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Υπάρχει μια χρονική περιόδος αναφοράς με βάση την οποία γίνεται ο υπολογισμός η οποία είναι από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013.

Αν κάποιος εργαζόμενος εργάστηκε ολοκληρο το διάστημα αυτό παίρνει μισό μηνιαίο μισθό και εάν αμοίβεται με ημερομίσθιο, παίρνει 15 ημερομίσθια. ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη