ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Τοξικά χημικά στα κέρατα ρινόκερων το τελευταίο όπλο κατά της λαθροθηρίας

Ένα δραστικό μέτρο κατά της λαθροθηρίας εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το καταφύγιο ρινόκερων Sabi Sand στη Νότιο Αφρική.
Ειδικότερα, το καταφύγιο ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει εγχύσει στα κέρατα τουλάχιστον 100 ρινόκερων παρασιτοκτόνα και ανεξίτηλο ροζ χρώμα, στο πλαίσιο της μάχης κατά της λαθροθηρίας.
Πάνω από 200 ρινόκεροι έχουν σκοτωθεί φέτος από λαθροθήρες στη Νότιο Αφρική, λόγω της αυξημένης ζήτησης για κέρατο ρινόκερου στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική.
Οι υπεύθυνοι του πάρκου προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κεράτου ρινόκερου από το καταφύγιο
ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αφού έχει επιμολυνθεί με ένα χημικό μείγμα, το οποίο ωστόσο δεν προκαλεί θάνατο.
Για να φτιάξουν τα τοξικά κέρατα, οι εργαζόμενοι στο καταφύγιο αναισθητοποιούν τους ρινόκερους και τρυπούν το κέρατό τους και το διαποτίζουν με βαφή και παρασιτοκτόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τσιμπούρια και ψύλλους στα ζώα, όμως είναι τοξικά για τους ανθρώπους.
Σε ερώτηση για το αν αισθάνονται τύψεις για ενδεχόμενα προβλήματα σε ανυποψίαστους καταναλωτές, οι υπεύθυνοι του πάρκου υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα χημικά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα ζώα, οπότε δεν κάνουν κάτι παράνομο.
Εκτός αυτού, το πάρκο έχει κοινοποιήσει την πρωτοβουλία του στα μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει τοποθετήσει στους φράχτες προειδοποιητικές πινακίδες.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη