ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Τέλος οι συντάξεις χωρίς... στοιχεία

Ύστατη ευκαιρία για να δηλώσουν τα αναλυτικά τους στοιχεία στα Ταμεία έχουν οι συνταξιούχοι, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή καταβολής της σύνταξης.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού των διπλοσυνταξιούχων για τους οποίους δεν έχουν επιβληθεί οι σχετικές περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους

Για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώνεται μέσα στον μήνα, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με το «Έθνος», τρεις ομάδες συνταξιούχων βρίσκονται στο «στόχαστρο» των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας:

Οι περίπου 330.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν δηλώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Κανονικά η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχουν στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ θα διακοπεί η καταβολή των συντάξεων. Η αρχή έγινε στα τέλη Μαρτίου, όπου ανεστάλη η καταβολή 15.000 συντάξεων, καθώς οι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ούτε ΑΦΜ ούτε ΑΜΚΑ (και τώρα εξετάζεται το αν πρόκειται για ασφαλισμένους... φαντάσματα).

Οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Από «κόσκινο» περνάνε όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας αλλά και οι άγαμες θυγατέρες που παίρνουν σύνταξη από τα Ταμεία. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο έχουν παντρευτεί... εν κρυπτώ και επομένως εισπράττουν παράνομα τα χρήματα.

Σημειώνεται πως στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου σε όσα ταμεία προβλεπόταν αυτοπρόσωπη παρουσία. Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς οι έλεγχοι γίνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου. 
 
ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...