ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Υποχρεωτικά μέσω Internet φέτος οι φορολογικές δηλώσεις


 Του
Κωστή Πλάντζου

Υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου και για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους πολίτες θα γίνει φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Για πρώτη φορά δεν θα σταλούν σε κανέναν φορολογούμενο ταχυδρομικώς έντυπα και οδηγίες φορολογικών δηλώσεων, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν
ηλεκτρονικά από τις αρχές Μαΐου.
Στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2013 θα υποβάλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, κάνοντας χρήση των ιστοτόπων gsis.gr και taxisnet.gr. Μέσα στον Απρίλιο, όμως, θα πρέπει να έχουν πάρει κλειδάριθμο περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, ακόμη και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, που μέχρι πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χειρόγραφα στις ΔΟΥ ή μέσω των ΕΛ.ΤΑ.
Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει τη σχετική απόφαση. Ενδέχεται λοιπόν να ισχύσει το ίδιο καθεστώς με πέρυσι, να υποβάλουν δηλαδή ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις για το 2013 όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με εξαίρεση τους συνταξιούχους οι οποίοι θα μπορούν -αν δεν υπάρξει διαφορετική απόφαση την τελευταία στιγμή- να καταθέσουν τη δήλωσή τους χειρόγραφα, εκτός αν οι ίδιοι επιλέξουν να το κάνουν ηλεκτρονικά.
Ακόμη όμως και όσοι έχουν από παλιά κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet, αυτός τυπικά θα λήξει και θα πρέπει να αποκτήσουν νέο κλειδάριθμο. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποστείλει τους νέους κωδικούς ταχυδρομικά, αν και η διαδικασία αποστολής δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι φορολογούμενοι που δεν έχουν κλειδάριθμο είναι στην πλειοψηφία τους υπερήλικες και δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του Διαδικτύου, το υπουργείο Οικονομικών -και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης- έχει ζητήσει από τους λογιστές να δεχτούν να συντάσσουν δωρεάν τις φετινές δηλώσεις για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Ωστόσο πολλοί άλλοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αδρά τους λογιστές για να καταφέρουν να υποβάλουν από φέτος ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Κλειδάριθμο θα πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά και όλοι οι νέοι 18 ετών και άνω, αφού είναι κι αυτοί πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις, έστω και αν δεν είχαν κανένα εισόδημα πέρυσι. Οσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2012 δεν θα βαρύνονται με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ.
Τι αλλάζει στο Ε1 από φέτος
Η βασικότερη αλλαγή στα φετινά έντυπα της Εφορίας είναι η προσθήκη κωδικού στον οποίο θα δηλώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από τους μισθούς. Το ποσό που θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν. Η δεύτερη βασική αλλαγή είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012.
Επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων, τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκοι από καταθέσεις, repos, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον εισπράχθηκαν το 2012, πρέπει φέτος να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% εφόσον οι δικαιούχοι τους απέκτησαν το 2012 συνολικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.