ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εκδήλωση για την επέτειο γέννησης του Κολοκοτρώνη χθες στο Ραμοβούνι

Η επέτειος της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 3 Απριλίου 1770, γιορτάστηκε χθες το πρωί στο Ραμοβούνι του Δήμου Οιχαλίας, εκεί όπου ο "Γέρος του Μοριά" αντίκρισε για πρώτη φορά τον ήλιο της σκλαβωμένης Ελλάδας, για την απελευθέρωση της οποίας αγωνίστηκε όλη του τη ζωή. 

Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Μεσσηνίας με την συμμετοχή του Δήμου Οιχαλίας, ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του "Γέρου του Μοριά". Ακολούθησε
κατάθεση στεφάνων από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελο Συρίγο εκ μέρους της κυβέρνησης, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον ανώτατο διοικητή της Φρουράς Καλαμάτας Λαμπράκη Δημητρίου εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, τον δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μίλα Φώτη Βλάχο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βασιλικού Φώτη Παπαδήμα, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Δεσυλλαίων «Το Ραμοβούνι» Κωνσταντίνο Καραδήμα, τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων Χρήστο Μπολέτη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Καλαμπόκη.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον φιλόλογο - συγγραφέα Αγγελο Λάππα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Ο Κολοκοτρώνης, ένας αληθινός ήρωας". Ποιήματα απήγγειλαν μαθητές από τα σχολεία του Μελιγαλά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μελιγαλά. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μελιγαλά, ενώ τιμές απέδωσαν άγημα του Στρατού και η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/24915-epeteios-ramovouni-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.