ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Οι ωκεανοί επιβράδυναν την Κλιματική Αλλαγή – Η ρύπανση συρρίκνωσε τα κοράλλια

Η Κλιματική Αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που έχουν απορροφήσει οι ωκεανοί απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν επιστήμονες που δημοσιεύουν μια έρευνα που δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν συμβάλλει στην ανάσχεση του φαινομένου από το 2000 και εντεύθεν.
Οι εκπομπές θερμοαπορροφητικών αερίων στην ατμόσφαιρα είναι ταχύτερες από ποτέ, με τα δέκα θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 1998 και μετά.
Ωστόσο, ο ρυθμός υπερθέρμανσης της επιφάνειας της Γης επιβραδύνθηκε από το 2000 και μετά με
τους επιστήμονες να αναζητούν εξηγήσεις αυτής της εξέλιξης.
Ειδικοί από το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλιματικών Επιστημών στη Βαρκελώνη και Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί απορρόφησαν περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα γύρω στο 2000, γεγονός που εξηγεί την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά και προοιωνίζεται μια παροδική και σύντομη παύση του φαινομένου.
“Το πλεόνασμα θερμότητας απορροφήθηκε στα σε επιφάνεια μέχρι 700 μέτρα από την επιφάνεια των ωκεανών με το 65% της ποσότητας να απορροφάται στους τροπικούς παραλλήλους του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού” αναφέρει η έκθεση.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Βιρτζινί Γκουέμας δηλώνει στο Reuters πως “η κρυμμένη θερμότητα ίσως διοχετευθεί εκ νέου στην ατμόσφαιρα την επόμενη δεκαετία επιταχύνοντας την υπερθέρμανση”. “Αν πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα (όπως ο φυσικός, ωκεάνιος κύκλος των Ελ Νίνιο/Ελ Νίνια), ο ρυθμός της θέρμανσης θα αυξηθεί ξανά” προσθέτει.
Το φαινόμενο αποδίδεται στην ανάδυση ψυχρών υδάτων στην επιφάνεια των ωκεανών λόγω φυσικών κύκλων όπως το Ελ Νίνια, τα οποία απορρόφησαν θερμές μάζες από την ατμόσφαιρα.
Η κλιματική αλλαγή συνοδεύεται έχει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο όπως δείχνει η συμφωνία 200 κυβερνήσεων το 2010 να περιορίσουν την υπερθέρμανση της επιφάνειας της Γης σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, κυρίως μέσω της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου. Οι δύο βαθμοί θεωρούνται το γενικό όριο πάνω από το οποίο θα επέλθουν επικίνδυνες αλλαγές όπως πλημμύρες, διαβρώσεις εδαφών, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 2012 ήταν η ένατη θερμότερη χρονιά από τη δεκαετία του 1850 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ενώ με εξαίρεση το 1998, τα δέκα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
—Κλιματική αλλαγή και κοράλια
Σε ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από σωματίδια, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, συσχετίζεται με περιορισμό της ανάπτυξης των κοραλλιών.
Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών, παρότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επηρεάζονται από τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
«Η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια αντανακλά το εισερχόμενο ηλιακό φως και καθιστά τα σύννεφα φωτεινότερα», εξήγησε ο Δρ. Πολ Χάλοραν από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες. «Αυτό μπορεί να περιορίσει το διαθέσιμο φως για τη φωτοσύνθεση των κοραλλιών, καθώς και τη θερμοκρασία των υδάτων. Από κοινού αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κοραλλιών.»
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία επικεντρώθηκε στην περιοχή της Καραϊβικής, οι επιστήμονες συνέκριναν τους ρυθμούς ανάπτυξης των κοραλλιών την περίοδο 1880-2000 χρησιμοποιώντας σκελετούς από κοράλλια, παρατηρήσεις από πλοία, καθώς και στατιστικά και κλιματικά μοντέλα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...