ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Τσουχτερό κρύο σήμερα και αύριο


Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα και αύριο. Το κλίμα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, προβλέπεται πολικό, αφού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Δυτική Μακεδονία, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει ακόμη και 22 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις βόρειες περιοχές της Αττικής
Παράλληλα, ισχυρός παγετός -ο οποίος στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός- θα σημειωθεί τις πρωινές
και νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν στην Εύβοια, τη Βοιωτία και στις βόρειες περιοχές της Αττικής. Το κρύο θα είναι πιο τσουχτερό τις πρωινές ώρες.
Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στη Βόρεια Ελλάδα οι τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από -10οC έως 4οC και τοπικά στη Δυτική Μακεδονία από -22 έως -1 βαθμούς της κλίμακας. Στη Δυτική Ελλάδα το θερμόμετρο θα δείξει από -6οC έως 10οC στην Ανατολική Ελλάδα και τη Θεσσαλία από -8οC έως 7οC, ενώ στα νησιά οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η θερμοκρασία και αύριο Τετάρτη, ενώ ο παγετός θα συνεχιστεί στα ηπειρωτικά.
Στην Εύβοια, στα νησιά και πιθανώς στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν λίγες νεφώσεις.
Ανοδος της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από την Πέμπτη, παρότι ο ισχυρός παγετός θα εξακολουθήσει. Οι ασθενείς βροχές και το χιονόνερο που θα εκδηλωθούν την ίδια ημέρα στην Ανατολική Ελλάδα προβλέπεται να υποχωρήσουν από το απόγευμα.
Προς το τέλος της εβδομάδας οι βόρειοι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και, όπως φαίνεται από τα έως τώρα δεδομένα, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Κάτω από το μηδέν σε 24ωρη βάση
Ολικός παγετός στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
Σε συνθήκες ολικού παγετού, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο σε 24ωρη βάση, βρίσκεται ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας το θερμόμετρο έδειξε χθες το πρωί -16 βαθμούς, στην Καστοριά και στο Μέτσοβο -12, στα Γρεβενά -9, στην Κοζάνη -8 και στη Λάρισα -7. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία κινήθηκε μεταξύ 0 και 4 βαθμών, ενώ με -2 βαθμούς ξύπνησαν οι κάτοικοι της Ανω Πόλης και των βόρειων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Με μέριμνα του κεντρικού δήμου, διατίθενται από χθες στεγασμένοι θερμαινόμενοι χώροι για τους άστεγους Θεσσαλονικείς. Για προσωρινή φιλοξενία κατά τη διάρκεια της μέρας (από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) διατίθενται τα Β και Ε ΚΑΠΗ του δήμου ενώ για διανυκτέρευση το 13ο Γυμνάσιο στην οδό Εθνικής Αμύνης 26.
Στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης τα σχολεία ουσιαστικά δεν ξανάνοιξαν ποτέ μετά τις διακοπές των γιορτών, επειδή μια βλάβη στην 3η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας δημιουργεί προβλήματα στο σύστημα τηλεθέρμανσης, το οποίο λειτουργεί εκ περιτροπής ανά δίωρο, εναλλάξ σε δύο ζώνες. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ΕΛΜΕ Εορδαίας, η οποία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απουσία εναλλακτικής λύσης για τη θέρμανση των σχολείων.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...