ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«Με δική της πολιτική για την ανακύκλωση η Περιφέρεια»


Image
Τη δική της πολιτική για την ανακύκλωση θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας πως θα την ανακοινώσει ίδιος μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
Επίσης, χθες συζητήθηκαν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί η κατασκευή λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνία, θέμα για το οποίο εξ αρχής εκφράσθηκε αντίθετη άποψη και από τον περιφερειάρχη.
Ελαιόλαδο
Η συνεδρίαση άρχισε με την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου τυχερός βρίσκοντας το φλουρί στάθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Λάμπρος Μπούκλης.
Κατά την ομιλία του ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης τόνισε ότι, εάν το 2011 ήταν ένας χρόνος εξαιρετικά ανώμαλης προσγείωσης για όλους τους Έλληνες, το 2012 αναμένεται να είναι
σκληρότερο και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί είναι η σκληρή εργασία. Μάλιστα, παρατήρησε ότι ο άδολος και ακομμάτιστος πατριωτισμός είναι τα μόνα που μπορούν να βγάλουν τη χώρα και την Πελοπόννησο από την κρίση.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κ.κ. Δημήτρης Δράκος και Θανάσης Πετράκος, ζήτησαν να συζητηθεί η νέα επενδυτική πρόταση κατασκευής λιγνιτωρυχείου στη Φαλάνθη, υπενθυμίζοντας πως με αγώνα πριν από μερικά χρόνια απετράπη μια τέτοια καταστροφή για τη Μεσσηνία. Συμφωνήθηκε δε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, αφού κάποια μέλη του Περιφερειακού δε γνώριζαν την ουσία του θέματος. Ωστόσο, σε σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης τάχθηκε κατά, λέγοντας ότι είναι αντίθετος στη δημιουργία τέτοιου εργοστασίου και σημειώνοντας πως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος θα εκφράσει την άποψή της και τότε νηφάλια το Συμβούλιο θα αποφασίσει.
Μάλιστα, γενικεύοντας την τοποθέτησή του, είπε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρέπει να έχει μόνο τον έλεγχο νομιμότητας και η αιρετή Περιφέρεια όλες τις αρμοδιότητες.
Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκαν τα προβλήματα του ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών. Εισηγούμενη το θέμα, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει κάτι από την Περιφέρεια για να αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, υποστηρίζοντας πως υπάρχει έλλειψη κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού. Επίσης, είπε ότι στις 4 Ιανουαρίου ο περιφερειάρχης έστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δράκος τόνισε πως η πολιτική που ακολουθείται είναι ανεπαρκής: «Η στήριξη που υπάρχει καλύπτει τα μεγάλα αγροκτήματα, τις μεγάλες “βιομηχανοποιημένες” παραγωγικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε αγροτική πολιτική πάνω στο “κουστούμι” του μεγαλοπαραγωγού Ισπανού. Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα στηρίζουν και το μικρομεσαίο αγρότη».
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής Θανάσης Πετράκος είπε ότι με τις τέσσερις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ διαλύθηκαν τα πάντα και πρέπει να τεθούν στόχοι για κάθε επίπεδο.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ανέφερε ότι πρέπει να αποφευχθεί η θεωρητικολογία, ενώ υπογράμμισε ότι επιδοματικές πολιτικές κατέστρεψαν την αγροτική οικονομία και διέφθειραν την ψυχή και τη φρόνηση του αγρότη. Πρόσθεσε δε, ότι οι αγρότες παρέμειναν μόνο στη λογική των επιδοτήσεων και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και των καλλιεργειών, ενώ δεν υπήρξε καμία πολιτική για την εξεύρεση αγορών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι το νέο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπει 30% για υποδομές στον πρωτογενή τομέα, και κατέληξε: «Για το ελαιόλαδο χρειάζεται μια σταθερή και συγκροτημένη πολιτική. Όμως, να δημιουργήσουμε Brand Name στο ελαιόλαδο Πελοποννήσου δεν αρκεί. Χρειάζεται μια συστηματική εργασία, η οποία θα περάσει σε όλες τις αγορές ότι το δικό μας λάδι είναι διαφορετικό. Πρέπει να δούμε την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όσο μεγαλύτερες περιοχές της Πελοποννήσου. Και κυρίως, να εξασφαλίσουμε αγορές. Αυτά είναι μακρόπνοες πολιτικές»
Ανακύκλωση
Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε επερώτηση του περιφερειακού σύμβουλου Λάμπρου Μπούκλη με θέμα «Χώροι δεματοποίησης στη Μαραθόλακκα Μεσσηνίας και τα Δίδυμα Αργολίδας».
Ο κ. Μπούκλης παρουσίασε φωτογραφίες από τις δύο περιοχές, λέγοντας ότι στα δεματοποιημένα υπάρχουν επικίνδυνα υλικά, αυτά είναι εκτεθειμένα και τα δέματα σκισμένα και κατεστραμμένα. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική, τονίζοντας πως το σοβαρότερο όλων είναι τα στραγγίσματα που μπορούν να μπουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Απαντώντας ο κ. Τατούλης τόνισε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας του δεματοποιητή, ιδιαίτερα στην Αργολίδα, επισημαίνοντας ότι θα γίνει αυτοψία από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Ανακοίνωσε δε ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα εξαγγείλει την πολιτική της Περιφέρειας για την ανακύκλωση και ότι η Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα έχει δικό της μηχανισμό που θα παράγει ανακύκλωση, ώστε - όπως είπε - να μην είναι δεσμευμένη σε κανέναν.
Και κατέληξε: «Σπάμε την πρωτοκαθεδρία των γνωστών συμφερόντων που ασχολούνται με τη μη κερδοσκοπική ανακύκλωση».
Της Βίκυς Βετουλάκη
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...