ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Συναντήσεις αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά είχε σήμερα το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Πυροσβεστών Μεσσηνίας.

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Μωραγιάννης, ο Γραμματέας Ιωάννης Χριστόπουλος και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Γρηγόρης Σκιαδόπουλος ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη για τρέχοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία όλων των πυροσβεστικών κλιμακίων του Νομού και του εξέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι τόσο ο ..............


Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όσο και ο ίδιος, έχουν κάνει ενέργειες στέλνοντας προτάσεις για την οργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού μας και συγκεκριμένα, ζητώντας την αναβάθμιση των πυροσβεστικών σταθμών Πύλου, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Μελιγαλά, Καλαμάτας και Αεροδρομίου, τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους και τη στελέχωση τους με ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμη, να λειτουργήσει το εθελοντικό κλιμάκιο της Μάνης και του Ταϋγέτου και να δημιουργηθεί στον Άγιο Φλώρο σταθμός εξυπηρέτησης της Εθνικής Οδού.

Τέλος, ο κ Αλευράς τόνισε ότι, τόσο από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και από τη Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βλέπουν θετικά τις προτάσεις και θέλουν, γνωρίζοντας και την δυναμική που ανοίγεται στην Μεσσηνία, με τα εκτελούμενα σημαντικά έργα και την αυξημένη τουριστική κίνηση, λόγω των υποδομών που αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του δυνατού, να στηρίξουν τις προτάσεις αυτές.

Τα μέλη του Δ.Σ ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει μια αγαστή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη και ελπίζουν, λόγω της ευαισθησίας και της προσφοράς που ο καθένας πρέπει να επιδεικνύει σήμερα πολύ περισσότερο, που η χώρα δοκιμάζεται και αναζητά λύση στα προβλήματα, να συνεχίσει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική, τόσο με προτάσεις όσο και με έργα.

Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ. Κώστας Μαργέλης, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θανάση Πετράκο και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας κ. Σωτήρη Τσώνη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την παράλογη και άδικη επιβολή τέλους μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όπως είναι γνωστό, στο Συμβούλιο Επικρατείας συζητείται η προσφυγή πάρα πολλών Δήμων, αυτοδιοικητικών οργάνων και Δικηγορικών Συλλόγων και δεκάδων φορέων, οι οποίοι ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος 4021/2011
Ζητήθηκε η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ για τη μη καταβολή του τέλους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 7-12-2011 πήρε την απόφαση χαρακτηρίζοντας άδικη και παράλογη την επιβολή τέλους μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Για πολλά χρόνια καθόμασταν θεατές στην αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους, με αποτέλεσμα η χώρα να κατασπαταλήσει τους πόρους της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ότι:
1. Είναι εντελώς παράνομη και παράλογη η επιβολή του τέλους και η είσπραξή του μέσω μιας ανώνυμης εταιρείας.
2. Πρέπει να είναι σαφής η κατεύθυνση της απόφασης του Ελληνικού κράτους για τη διαφύλαξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
3. Δεν πρέπει να δείξει αδυναμία στη χρησιμοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να πάψει να πολλαπλασιάζει τις δημόσιες δαπάνες.

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι δεν μπόρεσε το κράτος ως τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εσόδων με μια δίκαιη και σταθερή φορολογική επιβολή, παρά κατέφυγε σε πρόχειρες λογικές που απέβαιναν σε βάρος των νομοταγών πολιτών της χώρας, ανέφερε και τη δήλωση του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας Ezdinger, ο οποίος έχει τονίσει πως η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπήρξε ομόφωνη προσέγγιση του ζητήματος από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, για την επιβολή του ειδικού τέλους για τα ακίνητα και το άδικο χαράτσι, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, χωρίς να έχει ληφθεί σχετική πρόνοια ανάλογα με την κοινωνική θέση και οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη,



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...