ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ολοκαύτωμα παράγκα-Από θαύμα γλύτωσαν τα παιδιά


Στο δρόμο έμεινε από χθες μία πολυμελής οικογένεια αθιγγάνων στη συνοικία Παπακαυκά στην Αμαλιάδα, αφού η παράγκα στην οποία διέμενε καταστράφηκε ολοσχερώς χθες το μεσημέρι από πυρκαγιά.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 2:20 χθες το μεσημέρι, όταν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν τα μέλη της οικογένειας της 67χρονης Ειρήνης Μυτακίδη, άναψαν τη σόμπα πετρελαίου που είχαν μέσα στην παράγκα. Κανείς
βέβαια δεν φανταζόταν αυτό που θα επακολουθούσε, αφού η προσπάθεια να γλιτώσουν το κρύο μετατράπηκε σε τραγωδία και πλέον τα μέλη της οικογένειας είναι κυριολεκτικά στο δρόμο.

Από τη σόμπα
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Πατρίς" η 67χρονη, η φωτιά από τη σόμπα άρχισε να "γλείφει" τη μπογιά και πολύ γρήγορα οι φλόγες ξεπήδησαν από το εσωτερικό της και επεκτάθηκαν στα ναϋλον και τα χάρμποτ που είχε  χρησιμοποιήσει η οικογένεια για να κατασκευάσει την παράγκα.
Εκείνη την ώρα στο εσωτερικό βρισκόταν η 67χρονη γιαγιά, τα πέντε της εγγόνια, ο σύζυγός της και η κόρη της, οι οποίοι έντρομοι πετάχτηκαν έξω για να σωθούν από τις φλόγες, ενώ φωνάζοντας σήκωσαν τη γειτονιά στο πόδι. Οι πιο ψύχραιμοι πήραν ένα λάστιχο και άρχισαν να ρίχνουν νερό στην παράγκα, που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ άμεσα ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και στο σημείο έσπευσαν δύο Πυροσβεστικά οχήματα και τέσσερις άνδρες.

Μαρία Καραμπάτση

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: