ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αρνητικό στην εξόρυξη λιγνίτη το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος - Σύσταση Επιτροπής Αγώνα

Ομόφωνα αρνητικό στην εξόρυξη λιγνίτη από εταιρεία αγνώστων συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης και συγκεκριμένα κοντά στα χωριά Φαλάνθη και Χωματερό, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Ηταν ένα θέμα που ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλελής, ο οποίος έκανε και την εισήγηση λέγοντας πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις για την μελέτη περιβαλλοντικών όρων που έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η εξόρυξη λιγνίτη θα τροφοδοτούσε την ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με σκοπό να εξορυχθούν 5 εκατομμύρια τόνοι σε βάθος 20ετίας.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στην ομιλία του ανέφερε ξεκάθαρα πως μία τέτοια επένδυση είναι τελείως αντίθετη ως προς τον χαρακτήρα και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μιας και θα συμβάλει στην υποβάθμισή της. Ανέφερε επίσης πως είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, με την πρώτη το 1997 σε Φαλάνθη και Χωματερό, τη δεύτερη το 2005 στο Ακριτοχώρι και την τρίτη τώρα, από παρεμφερείς εταιρείες. Επισήμανε πως "όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα παλέψουμε για να ανατραπεί αυτή η επένδυση που μόνο κακό κάνει στην περιοχή και στο δήμο γενικότερα" και πρότεινε να κατατεθεί άμεσα η ένσταση για την μελέτη, να συσταθεί επιτροπή αγώνα που θα επισκεφθεί τους αρμόδιους φορείς και να εκδοθεί ψήφισμα που να κοινοποιηθεί στους βουλευτές και τα κόμματα -πρόταση που έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις.
Να σημειώσουμε πως στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε απαρτία, ενώ έδωσαν το "παρών" αρκετοί κάτοικοι από τη Φαλάνθη, το Χωματερό και την Κορώνη γενικότερα, οι οποίοι μίλησαν για αγώνα διαρκείας έως ότου αποτραπεί η υπαίθρια εξόρυξη λιγνίτη στον τόπο τους.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: