ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΙΒΗΡΙΑ Η ΦΛΩΡΙΝΑ

  Η ζωή στους -24 C

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις κάνουν λόγο οι κάτοικοι. Ενα παχύ στρώμα πάγου κάλυψε τον ποταμό Σακουλέβα που περνά από την πόλη. Σε αρκετά σημεία της περιοχής το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 75 εκατοστά. Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Με συνεχή δρομολόγια τα εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τις βασικές οδικές αρτηρίες. Ανοιχτός είναι και ο δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι
Πάγωσε η Φλώρινα στους -24,5 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία-ρεκόρ των τελευταίων 55 χρόνων, παρότι κάποιοι θυμήθηκαν χθες ότι του Αϊ-Γιάννη το 1990 το θερμόμετρο έδειξε 31 βαθμούς κάτω
από το μηδέν και οι προβλέψεις μιλούν για -29 που θα φτάσει ο υδράργυρος σήμερα και αύριο.
«Είναι η πρώτη φορά που βγήκα έξω και πάγωσε το... μούσι μου. Ετρεχαν κρυσταλλάκια από το γένι, ήταν συγκλονιστικό», περιέγραψε στο «Εθνος» ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», Γιάννης Αριστείδου.
Ο ποταμός Σακουλέβας, που περνάει μέσα από την πόλη, είχε καλυφθεί χθες από ένα παχύ στρώμα πάγου και όλη η Φλώρινα, η πόλη και η περιφέρεια είχαν... ασπρίσει από το χιόνι που σε αρκετά σημεία ξεπέρασε τα 75 εκατοστά.
24 ώρες δουλεύουν τα καλοριφέρ, οι σόμπες και τα τζάκια
«Είναι σαν να περπατάς στο ψυγείο. Ακόμη και για μας που είμαστε συνηθισμένοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Βγαίνεις έξω και παγώνεις ολόκληρος. Νομίζεις ότι θα πέσει η μύτη, τα αυτιά, αν δεν έχεις ντυθείς καλά, δεν το αντέχεις», μας είπε ο Ηλίας Ιωαννίδης.
Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Φλώρινα έδειχνε χθες το πρωί -24,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα τελευταία 55 χρόνια, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, μόνο δύο φορές είχε πέσει κάτω από τους -21 βαθμούς Κελσίου.
Τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Πρεσπών και Αμυνταίου θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά, καθώς οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά και οι αυλόγυροι έχουν μετατραπεί σε πίστες παγοδρομίου.
Νομίζεις ότι θα πέσει η μύτη και τα αυτιά σου, τονίζει ο Ηλίας Ιωαννίδης
Με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων στο ορεινό, επαρχιακό δίκτυο των νομών της δυτικής Μακεδονίας, ενώ ειδικά στη Φλώρινα συνιστάται στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω του παγετού που δημιουργεί παγίδες στους δρόμους.
Τα καλοριφέρ και τα τζάκια δουλεύουν στο φουλ, 24 ώρες το 24ωρο και οι κάτοικοι βιώνουν πρωτοφανείς, πολικές θερμοκρασίες.
Τα εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τις βασικές οδικές αρτηρίες, καθώς επίσης και τον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: