ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Εράνη Φιλιατρών: Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός της Νίκης

Η Εράνη έχει παίξει μέχρι τώρα μόλις μια φορά μπροστά στους φιλάθλους της. Ήταν η 3η αγωνιστική και το παιχνίδι με τον Πάμισο, όταν οι Φιλιατρινοί κέρδισαν με 2-1 και σημείωσαν την μοναδική έως τώρα νίκη τους στο πρωτάθλημα.
 
Στις τρεις εξόδους τους από τα Φιλιατρά έχουν φέρει ισάριθμες ισοπαλίες, με τον συνολικό απολογισμό των 6 βαθμών να κρίνεται αρκετά καλός.
Τώρα έφτασε η ώρα να αξιοποιήσουν τον παράγοντα έδρα καθώς θα παίξουν στο γήπεδό τους τα 3 από τα 4 προσεχή παιχνίδια.
 
Κόντρα στον ΑΟ Εικοσιμίας δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από την νίκη για τους Φιλιατρινούς. Διαθέτουν καλύτερη ομάδα και αν έχουν την σοβαρότητα και την υπομονή που θα χρειαστεί το παιχνίδι τότε δεν πρόκειται να στραβοπατήσουν απέναντι σε έναν σαφώς υποδεέστερο αντίπαλο, ο οποίος επιπλέον έχει πολύ ευάλωτη άμυνα.
 
Αγωνιστικά, δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, που αποβλήθηκε στο Άστρος, ενώ δεν θα αγωνιστεί ούτε ο Γιάννης Σταύρος που θα απουσιάζει για επαγγελματικούς λόγους. Αντίθετα, ο Ανδρεόπουλος επέστρεψε στις προπονήσεις και θα είναι στην διάθεση του Νίκου Κακαλέτρη.
ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη