ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αρχαία Μεσσήνη

                          Ζητείται υπογειοποίηση διάβασης της Αρκαδικής Πύλης

Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, η αυτοψία στο έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη – Αρκαδική Πύλη, που αποτελούν τμήματα της 22ης και 24ης επαρχιακής οδού.
Σε αυτή, εκτός από το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο προϊστάμενος έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των ΛΗ’ και 26ης Εφορειών Αρχαιοτήτων, καθώς και ο μελετητής του έργου.

Η αυτοψία έγινε στο πλαίσιο γνωμοδότησης των Εφορειών Αρχαιοτήτων επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, προκειμένου να εκδοθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, να εγκριθεί η οριστική μελέτη κατασκευής και το έργο να ωριμάσει μελετητικά, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.Υπογειοποίηση διάβασης
της Αρκαδικής Πύλης


Η σκοπιμότητα του έργου στηρίζεται στη βελτίωση των οδικών συνθηκών, στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού φόρτου και τέλος στην ευχερή, ασφαλή και άμεση πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στην Αρκαδική Πύλη. Η περιοχή δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες (Έλληνες και ξένους) εξαιτίας της Αρχαίας Μεσσήνης, που είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλη της αρχαιότητας.
 Παράλληλα, ο Δήμος Μεσσήνης έχει δεσμευτεί για την παράδοση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του άξονα «Μεσσήνη – Εύα», τμήμα της 7ης Επαρχιακής οδού, προκειμένου και σε αυτό το τμήμα να εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να είναι έτοιμο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Μεσσήνης, στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τη μελέτη στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, δηλαδή εντός του τρέχοντος μηνός.
Ακολούθως, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι στο σχεδιασμό του όλου έργου «Μεσσήνη – Εύα – Βαλύρα» και «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη- Αρκαδική Πύλη», θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η υπογειοποίηση της διάβασης της Αρκαδικής Πύλης. Είναι έργο που υπάρχει στην προμελέτη και όπως ανέφερε και ο κ. Αλευράς, θα πρέπει να εκπονηθεί και η οριστική του μελέτη, διαφορετικά θα είναι ημιτελές. Έτσι δε θα ξαναπεράσουν ποτέ πια από το σημαντικό αυτό μνημείο οχήματα βαρέως τύπου (νταλίκες, χωματουργικά μηχανήματα).

Διαπλάτυνση γέφυρας Παμίσου
Ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος θεωρεί επιβεβλημένο να διαπλατυνθεί και η γέφυρα του Παμίσου επί του δρόμου Ασπροχώματος – Πύλου, στην είσοδο της Μεσσήνης. Προς τούτο, αποκάλυψε ότι προτίθεται να αξιοποιήσει την προσφορά ειδικού μελετητή, φίλου του προέδρου του εν Αθήναις Συλλόγου απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», ώστε και με τις υπηρεσίες του Δήμου να εκπονηθεί η συγκεκριμένη μελέτη διαπλάτυνσης της γέφυρας, καθώς και οι υποστηρικτικές της μελέτες.
Είναι απαραίτητο και αυτό το έργο να προστεθεί στο σύνολο των μελετών «Μεσσήνη – Εύα – Βαλύρα» και «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη- Αρκαδική Πύλη», ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. «Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί το διαθέσιμο πλάτος κυκλοφορίας στη θέση αυτή για να αποφευχθούν συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας», κατέληξε.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
  ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: