ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Παραγωγοί Τριφυλίας:Σε απόγνωση από την τιμή του λαδιού

Η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία, όπως ήδη έχουμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη παραγωγή και τις υψηλές αποδόσεις, αλλά, δυστυχώς, η τιμή του λαδιού όσο περνούν οι μέρες κατρακυλά. Ενώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στα 2,05 ευρώ, τις μέρες που διανύουμε έχει πέσει ακόμη πιο χαμηλά, με εμφανείς τάσεις να πέσει ακόμη περισσότερο. Οι παραγωγοί της περιοχής στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου είχαν εναποθέσει κάποιες ελπίδες στην τιμή του λαδιού, για να μπορέσουν, ίσως, να ανταπεξέλθουν στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, ωστόσο με την τρέχουσα τιμή βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είτε έρχονται «μία η άλλη» είτε μπαίνουν και «μέσα», βλέποντας τον κόπο τους και αυτή την περίοδο να πηγαίνει χαμένος.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, την οποία βιώνουν με ιδιαίτερη ένταση και σκληρότητα οι αγρότες, σε συνδυασμό και με τη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, τους έχουν οδηγήσει σε σημείο να μη χρησιμοποιούν για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, στο ράβδο, σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία, τα οποία και εύκολα στη χρήση είναι και «βγάζουν» περισσότερη δουλειά, αλλά συνεχίζουν με δέμπλα και καντάλι. Όσοι δε είχαν προμηθευτεί, στο πρόσφατο παρελθόν, τέτοια ραβδιστικά μηχανήματα και εργαλεία, απλά τα συντηρούν και τα επαναχρησιμοποιούν. Πάντως, οι περισσότεροι επιλέγουν για την παραγωγή του ελαιολάδου σύγχρονα ελαιοτριβεία δύο φάσεων, στα οποία μεγιστοποιείται η απόδοση και η ποιότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις των τελευταίων, κυρίως, ετών, αλλά και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, για την απουσία τους από τις θλιβερές εξελίξεις στο λάδι και την απραξία τους για να συγκρατηθεί και να ανέβει η τιμή του!
Χωρίς πολλά λόγια, χρειάζονται άμεσες αποφάσεις για να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί, να τονωθεί η αγορά ελαιολάδου και να διαμορφωθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα οι τιμές του και, βεβαίως, να εξυγιανθεί η διακίνηση και η εμπορία του προϊόντος.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη