ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ικανοποιητική κίνηση ακόμη και το χειμώνα για το Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη - Μόναχο

Η αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης συνεχίζει να έχει ικανοποιητική κίνηση ακόμα και τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Μάλιστα η πτήση αυτή της Aegean που συνεχίζει για Μόναχο προσελκύει κι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που καταγράψαμε στο δρομολόγιο της περασμένης Δευτέρας: Από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν στην Καλαμάτα 41 επιβάτες κι έφυγαν 35, οι 4 από τους οποίους ταξίδεψαν για Μόναχο. Και οι 4 ήταν Ελληνες. Το προηγούμενο Σάββατο μάλιστα, είχαν ταξιδέψει από την Καλαμάτα για το Μόναχο 15 άτομα!
Στο δρομολόγιο της Δευτέρας, μία από τους 4 επιβάτες που θα ταξίδευαν στη Γερμανία ήταν η Κυριακή Αλεξανδροπούλου από τη Γαστούνη. Οπως μας είπε, πήγαινε να δει τον αδελφό της που
ζει κοντά στο Μόναχο. Τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της που ήταν στο αεροδρόμιο σημείωσαν ότι «συμφέρει η Καλαμάτα και για μας από την Ηλεία. Το να πας στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα ήταν ταλαιπωρία, και περισσότερα τα έξοδα». Παρατήρησαν ακόμη ότι το καλοκαίρι έχει επίσης αεροπλάνο από Αραξο και από Ζάκυνθο για Γερμανία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, το δρομολόγιο που συνδέει την Καλαμάτα με τη συμπρωτεύουσα έχει περισσότερο κόσμο το καλοκαίρι, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και κατά την εορταστική περίοδο, από 24 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου.
Η Σταυρούλα Τζαβέλλα περίμενε τη μητέρα της που είχε πάει να δει την αδελφή της στη Θεσσαλονίκη. «Ολες τις φορές με το αεροπλάνο πηγαίνει. Βολεύει. Και τώρα έχει την εγγόνα, επιπλέον κίνητρο!» μας είπε.
Ο Τάσος Πετροπουλέας είχε πάει στο αεροδρόμιο για να συνοδεύσει τη γυναίκα του Βάσω Ρεκαΐτη που θα ταξίδευε με τον 11μηνο γιο τους, για να επισκεφτεί τους δικούς της στη Λάρισα. «Είναι μόλις 1 ώρα ταξίδι και μετά 1,5 ώρα για τη Λάρισα. Εξυπηρετεί», ανέφεραν.
Στη Σχολή Αστυνομίας στην Κομοτηνή πήγαιναν οι νέοι ειδικοί φρουροί Γιώργος Μουρτζάς από τη Μάνη και τα αδέλφια Χρήστος και Αλέξανδρος Καντούτσης από την Κόκλα. Γλύτωσαν την ταλαιπωρία του ταξιδιού με τα λεωφορεία, όπως μας επεσήμαναν.
Από τους επιβάτες που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, ο φοιτητής στο ΤΕΙ Καλαμάτας Δημήτρης Μεγαλομύστακας από τις Σέρρες παρατήρησε ότι μόνο με το αεροπλάνο ταξιδεύει πλέον, γιατί αυτό βολεύει περισσότερο.
Ο Πολύβιος Χρυσοβέργης ζει στην Αθήνα, αλλά είχε πάει να δει ένα συγγενικό του πρόσωπο στη συμπρωτεύουσα και ήρθε στην Καλαμάτα, όπου είχε κατέβει η γυναίκα του για να δει τους δικούς της.
Ο Μιχάλης Μιλόσεβιτς από τη Θεσσαλονίκη ήρθε να δει φίλους στην Καλαμάτα. «Αν δεν ήταν το αεροπλάνο δε θα ερχόμουν», παραδέχτηκε.
Μεταξύ των ταξιδιωτών ήταν και ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, που συνδύασε βόλτα και δουλειά στη Θεσσαλονίκη
Για βόλτα είχε πάει στη συμπρωτεύουσα η Μαρία Ηλιοπούλου - ενώ μια κοπέλα που δε θέλησε να πει το όνομά της τόνισε ότι το ταξίδι ήταν φανταστικό.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.