ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Έγινε... παρεξήγηση Οι Μάγια «δεν προέβλεψαν το τέλος του κόσμου το 2012» λένε τώρα ερευνητές

                                                              
Ερευνητής που μελετά τους κωδικούς των Μάγια δήλωσε ότι η ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου περίπου 400 ετών, στις οποίες ήταν χωρισμένο το ημερολόγιο του αρχαίου πολιτισμού 
                                                         Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
 Το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια δεν προβλέπει το τέλος του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2012, όπως πιστεύουν κάποιοι, αναφέρουν ερευνητές.

Μία νέα ανάγνωση μιας επιγραφής των Μάγια που αναφέρει την ημερομηνία 2012, υποδηλώνει ότι αναφέρεται στο τέλος μιας ημερολογιακής εποχής και όχι σεμίααποκάλυψη, δηλώνει ο ερευνητής κωδικών των Μάγια, Σβεν Γκρόνεμεγιερ.

Η ημερομηνία ήταν «αντανάκλαση της ημέρας της δημιουργίας», προσθέτει ο ερευνητής, ο οποίος επισημαίνει, επίσης, ότι η ημερομηνία αυτή σηματοδοτούσε για τους Μάγια την επιστροφή ενός θεού τους, του Μπόλον Γιόκτε, θεού της δημιουργίας και του πολέμου, ο οποίος αναμενόταν να «επιστρέψει» το 2012.

Ο Σβεν Γκρόνεμεγιερ δήλωσε ότι η ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου περίπου 400 ετών, στις οποίες ήταν χωρισμένο το ημερολόγιο των Μάγια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να αναιρεθεί η φημολογία που αναφέρει ότι οι Μάγια προέβλεψαν το τέλος του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2012.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, ανέφερε ότι οι φήμες περί ενός καταστροφικού γεγονότος στα τέλη του Δεκέμβρη του 2012 αποτελούν δυτική παρερμηνεία του ημερολογίου των Μάγια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, μόνο δύο από τα 15.000 καταγεγραμμένα κείμενα αναφέρουν την ημερομηνία 2012 και κανένα από αυτά δεν προβλέπει το τέλος του κόσμου.

«Η δυτική μεσσιανική σκέψη έχει διαστρεβλώσει την κοσμοθεωρία των Μάγια» ανέφερε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Newsroom ΔΟΛ
ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: