ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί στη Μεσσηνία για αρπαγή σε βάρος ομοεθνούς τους.

Κατηγορούνται επιπλέον για ληστεία, σωματικές βλάβες, εκβίαση, απειλή, χρήση παράνομης βίας και οπλοχρησία.

 Συνελήφθησαν, την Πέμπτη (1-12-2011) το απόγευμα, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, τρεις (3) αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 23, 26 και 23 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για αρπαγή 25χρονου ομοεθνούς τους, καθώς επιπλέον για σύσταση εγκληματικής ομάδας, ληστεία, σωματικές βλάβες, εκβίαση, απειλή, χρήση παράνομης βίας και οπλοχρησίας, σε βάρος επίσης ομοεθνών τους και για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.


Ειδικότερα, προχθές (1-12-2011) το πρωί, ένας 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, ότι την Τετάρτη (30-11-2011) το βράδυ, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, δέκα ομοεθνείς του, μπήκαν στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με άλλους τέσσερις ομοεθνείς του και με χρήση βίας και ξύλινων ροπάλων, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, ενώ τραυμάτισαν έναν 30χρονο συγκάτοικό του με αιχμηρό αντικείμενο.


Κατά την αποχώρηση τους, απήγαγαν έναν 25χρονο ομοεθνή τους, ενώ διέφυγαν με όχημα προς άγνωστη κατεύθυνση. Την ίδια νύχτα, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν από τον ίδιο (24χρονο) χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα, προκειμένου να απελευθερώσουν τον 25χρονο.


Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και αστυνομικών ερευνών, που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, συνέλαβαν την Πέμπτη (1-12-2011) το απόγευμα, τρία (3) από τα μέλη της ομάδας των αλλοδαπών.


Επιπλέον, το ίδιο απόγευμα, εντόπισαν τον απαχθέντα 25χρονο, να περιφέρεται σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, αρχικά τον είχαν μεταφέρει σε σπίτι στην ίδια περιοχή, ενώ στην συνέχεια τον πήγαν σε αγροικία, όπου και τον εγκατέλειψαν.


Σε έρευνα που έγινε στο όχημα, το οποίο κατασχέθηκε και που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες για να διαφύγουν, βρέθηκαν τέσσερα ξύλινα αυτοσχέδια ρόπαλα.  Επίσης στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά, το χρηματικό ποσό των 3.150 ευρώ.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.


Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τη σύλληψη και των υπολοίπων μελών της ομάδας.

 http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη