ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες για περιοχές Καλαμάτας - Μεσσήνης

Οι δασικοί χάρτες 5 περιοχών των Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας αναρτήθηκαν χθες στα Δημαρχεία των δύο πόλεων και στο Δασαρχείο Καλαμάτας. Σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στις έδρες των προαναφερομένων δήμων, παρουσία και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, γνωστοποιήθηκε ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων από πολίτες είναι 60 ημέρες για όσους διαμένουν μόνιμα στη χώρα και 80 ημέρες για κατοίκους εξωτερικού.
Οι περιοχές των οποίων οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν χθες ανήκουν στη Μεσσήνη, τον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα, τη Σπερχογεία και τη Θουρία. Την προσεχή άνοιξη αναμένεται να αναρτηθούν επίσης οι δασικοί χάρτες της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας και της περιοχής των
Λεΐκων, ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η σύνταξη δασικών χαρτών για όλη τη Μεσσηνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στην εκδήλωση στη Μεσσήνη, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλος και ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος προανήγγειλαν την αξιοποίηση του άλσους της Μπούκας, το οποίο θα παραχωρηθεί στο δήμο. Την παροχή οικονομικής και συμβουλευτικής συνδρομής για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης του άλσους -σε συνδυασμό με την πολεοδόμηση που έχει ήδη ξεκινήσει ο δήμος στην περιοχή-, υποσχέθηκε ο ειδικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργος Αμοργιανιώτης. Ο ειδικός γραμματέας είπε επίσης ότι σε ένα χρόνο θα υπάρχει σύγχρονος δασικός κώδικας ο οποίος θα είναι διαθέσιμος και σε ψηφιακή μορφή. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο θα προωθήσει την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 10 ακόμη νομούς της χώρας (το πρόγραμμα ξεκίνησε με 11 νομούς, μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία).
Ο γενικός γραμματέας Τ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την πολιτική βούληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το έργο των δασικών χαρτών να επεκταθεί για να καλύψει όλες τις περιοχές των Περιφερειών της. Τόνισε επίσης ότι μόλις κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, θα μπει τέρμα στις χρονοβόρες και αδιαφανείς διαδικασίες αλλά και στις δικαστικές εμπλοκές - φαινόμενα που όπως είπε είναι αποτέλεσμα μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας. Ακόμη η ύπαρξη δασικών χαρτών εξασφαλίζει πλέον στον πολίτη την ευκολία έκδοσης, σε λίγα μόνο λεπτά, ενός πιστοποιητικού από τις δασικές υπηρεσίες.
Στην Καλαμάτα, οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ο οποίος τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες θα ξεμπλοκάρουν τις επενδύσεις, θα διευκολύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις δασικές υπηρεσίες και θα αποθαρρύνουν επίδοξους εμπρηστές που εποφθαλμιούν τα φιλέτα γης.
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αντώνης Καταρτζόπουλος, και ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: