ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Επτά τόνοι κάλυκες κλάπηκαν στην Ρόδο!

Kλοπή-«μαμούθ» στις εγκαταστάσεις του Σκοπευτικού Ομίλου Ρόδου
 
Ένα τεράστιο κύκλωμα «κυνηγών» μετάλλων κρύβεται πίσω από κλοπή- «μαμούθ» στις εγκαταστάσεις του Σκοπευτικού Ομίλου Ρόδου. Η σύλληψη των δυο ανδρών που επιχείρησαν να πουλήσουν σε μάντρα ανακύκλωσης κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων συνολικού βάρους 420 κιλών, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου καθώς είχαν κλαπεί συνολικά… επτά τόνοι κάλυκες!

Φαίνεται πως στο μεταλλικό κοντέινερ του Σκοπευτικού Ομίλου είχε πρόσβαση… όποιος ήθελε, παρά το γεγονός ότι σφραγίζει με διπλή κλειδαριά! Έτσι, ήταν έρμαιο στις διαθέσεις κάθε επιτήδειου χιλιάδες αποθηκευμένοι κάλυκες που είχαν συγκεντρωθεί από τις σφαίρες των πιστολιών και των πυροβόλων όπλων των 1.700 διαγωνιζόμενων στους Παγκόσμιους Αγώνες Πρακτικής Σκοποβολής που έγιναν το καλοκαίρι στο νησί!


Οι δυο τσιγγάνοι που συνελήφθησαν με τα 420 κιλά καλύκων, δεν ήταν οι πρώτοι… Νωρίτερα είχαν βρεθεί άλλοι δύο τόνοι κάλυκες στην κατοχή δύο δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι πάντως αρνήθηκαν κάθε σχέση με την κλοπή! Ωστόσο, αγνοείται η τύχη άλλων… 4,5 τόνων καλύκων, που συνήθως πωλούνται σε εταιρείες για αναγόμωση. Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης διενεργεί βρίσκεται η Ασφάλεια Ρόδου, ενώ μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου.

 ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: