ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα στις 31 Ιανουαρίου 2012

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΕΤΑΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ (Αυλώνα –Τρίπολη ή…….?) μέσα στην καρδία του χειμώνα και μεσούσης της σχολικής χρονιάς !!!!!!!!! Αναρωτιόμαστε γιατί ??? αφού είχαν σχεδίαση της μετασταθμεύσεις Μονάδων, δεν έγιναν το καλοκαίρι του 2011 ή γιατί???? δεν μπορούν  να υλοποιηθούν το 2012 χωρίς να υπάρξουν  προβλήματα για της οικογένειες μας και γίνονται μες το χειμώνα του 2012??????……

- Αυτές ήταν οι ενέργειες μας και ενημέρωση προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου  Εθνικής Αμύνης!!!!

                    ΄΄ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ  ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ΄΄       ΚΑΛΑΜΑΤΑ 29 Μαϊ 2011

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με αίσθημα σεβασμού και ευθύνης σας αποστέλλουμε την παρούσα  επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε  την αγανάκτηση και την  ανασφάλεια μας,  περί αναδιοργάνωσης – συγχώνευσης και περιορισμού Στρατιωτικών Μονάδων στα πλαίσια του δήθεν περιορισμού των δαπανών, χωρίς να λαμβάνονται ούτε κατ’ ελάχιστον υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο στα υπηρετούντα στελέχη και τις οικογένειές τους, όσο και στους κληρωτούς οπλίτες.

Υπηρετούμε  στη φρουρά Καλαμάτας “Στρατόπεδο Παπαφλέσσα”, στο οποίο εδρεύουν δύο Μονάδες, το ΚΕΔΒ και η 77 Μονάδα Επιστρατεύσεως  με σύνολο υπηρετούντων στελεχών περίπου 110, με οικογένειες και  τέκνα σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Πολλά εξ αυτών συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, ευρισκόμενα στην καθοριστικότερη και κρισιμότερη περίοδο της ζωής τους, ενώ κάποια άλλα προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν σε αυτές τα προσεχή έτη. Πρόσθετα τούτων, υπηρετούν και 90 κληρωτοί οπλίτες ως  μόνιμη δύναμη.

Πριν ακόμα εκπνεύσει το 2010 άρχισε να υφέρπει η φημολογία η οποία καλλιεργείται από δηλώσεις υπεύθυνων-παραγόντων ότι επίκειται να κλείσει το παραπάνω Στρατόπεδο και να μετασταθμεύσουν οι Μονάδες που εδρεύουν σε αυτό, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου προκειμένου να προγραμματίσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ενημερώσουμε απολογητικά τα τέκνα μας που μας σφυροκοπούν με επίμονες ερωτήσεις. Επ΄αυτών, βέβαια, περιττεύει νομίζω να αναφερθώ εκτενώς. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω των συχνών μεταθέσεων, οι οποίες συνεπάγονται την οικονομική μας αιμορραγία, την ταλαιπωρία ολόκληρης της οικογενείας μας και ειδικά επί των τέκνων μας τον ασταθή ψυχολογικό κυματισμό αυτών. Δεδομένων τούτων, η υπάρχουσα κατάσταση επιτείνει το πρόβλημα και προσθέτει αγανάκτηση και ανασφάλεια μεταξύ των στελεχών πού υποβαθμίζει την παραδοσιακή λεβεντιά, νοθεύει την υπερηφάνεια, εξαφανίζει την αξιοπρέπεια και καταρρακώνει το ηθικό φρόνιμα.

Είναι γνωστό βέβαια ότι τα παραπάνω  δεν αγγίζουν καν την επταβόϊο, όπως η ασπίδα του Αίαντα, παρειά των κυβερνητικών παραγόντων. Ελλείπουν, όμως, ταυτόχρονα και τα στοιχειώδη προσχήματα, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, προκειμένου να μην προκαλείται το λαϊκό αίσθημα. Φεγγερό παράδειγμα τούτων αποτελεί τόσο το νέο ΚΕΠΒ και το Στρατιωτικό Μουσείο που άνοιξε στα Γιαννιτσά (πόλη με την οποία συνδέουν τον Υπουργό μας στενοί προσωπικοί και οικογενειακοί δεσμοί) χωρίς να πάψει να λειτουργεί το υπάρχον στη Θήβα, όσο και η μεταστάθμευση του 747 ΤΠ από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, με  παρούσα δύναμη 250 στελέχη (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και  κληρωτοί οπλίτες) ως αντικατάσταση του 6ου ΣΠ που έκλεισε, με συνέπεια την αύξηση των Στρατιωτικών Μονάδων και αναβάθμιση στην περιοχή της Κορίνθου (Τόπος συμφερόντων του Υφυπουργού μας). Ουδόλως αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, πώς οι ανωτέρω κινήσεις συνάδουν με τις δηλώσεις του, ότι δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη για «εξυγίανση» της στρατιωτικής δύναμης χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και  χωρίς να κρύβεται πίσω μικροπολιτικές πρακτικές, καθώς και ότι θα κλείσει και τα υπόλοιπα κέντρα Ν/Σ που από τα 17 που υπήρχαν, αυξήθηκαν σε 34(πάντα κατά δήλωσή του) από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι αυτό θα συμβάλει θετικά στη δημιουργία ευέλικτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Βέβαια, το “Στρατόπεδο Παπαφλέσσα”  δεν ξεφύτρωσε σήμερα, παρά έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τον Ελληνικό Στρατό και  ρίζες με τεράστια  ιστορία στους αγώνες  του έθνους  για ανεξαρτησία (επί  9ου ΣΠ ).

Σημειωτέον, το “Στρατόπεδο Παπαφλέσσα” είναι ένα σύγχρονο Στρατόπεδο με άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις, απόλυτα σύγχρονες για τις οποίες δαπανήθηκαν  τεράστια ποσά, ευρισκόμενο σε γεωγραφική περιοχή με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, με δυνατότητα κατά ΕΣΣΟ περίπου 900 Νεοσυλλέκτων.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, πέραν των άλλων ανακαινίσεων και αναδιαμορφώσεων διαφόρων χώρων του ΚΕΔΒ, κατασκευάσθηκε και παραδόθηκε για χρήση κτιριακό συγκρότημα αξίας περίπου 800.000. χιλιάδων ΕURΟ, το οποίο στεγάζει πλήρως μία Μονάδα (77 Μονάδα Επιστράτευσης και το Λόχο Διοικήσεως του Κέντρου), με θαλάμους, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής και Ψυχαγωγίας κ.λπ., ενώ παράλληλα, πάντα μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που παρέχει το ΓΕΣ, ανακαινίσθηκαν τα λουτρά των Ν/Σ οπλιτών για την καλύτερη διαβίωσή τους (αρχές 2011δαπάνη 19.000 EURO).Σε όλους τους χώρους υπάρχει εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, ενώ κάθε μονάδα διαθέτει τα δικά της μαγειρεία τα οποία μάλιστα και ανακαινίσθηκαν πρόσφατα μέσα στο τρέχων έτος 2011 (δαπάνη 25.000 EURO), εστιατόρια και χώρους αναψυχής ΚΨΜ. Στο στρατόπεδο λειτουργούν αρτοποιεία, καθώς επίσης πλυντήρια, σιδερωτήρια, κουρείο, και εκκλησία.

Για τις ανάγκες της εκπαιδεύσεως υπάρχουν αίθουσες εξοπλισμένες με διάφορα συστήματα εξομοιώσεως και λοιπά βοηθήματα, όπως το ηλεκτρονικό και το εικονικό πεδίο βολής, στίβος μάχης, και το  πεδίο βολής ασκήσεων πλησίον του Στρατοπέδου.

Στο πλαίσιο των αθλοπαιδιών  διαθέτει γήπεδα πετοσφαίρισης , καλαθοσφαίρισης, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου.

Τέλος, λειτουργεί κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τη Διμοιρία Υγειονομικού με ιατρεία, θαλάμους ασθενών, χώρους υγιεινής και εστιάσεως.

Από τις λοιπές εγκαταστάσεις του Κέντρου, αξίζει να σημειώσουμε το αυτόνομο δίκτυο ύδρευσης που διαθέτει. Ακόμη, φιλοξενεί και το Φρουραρχείο Καλαμάτας.

 Η μετεγκατάσταση των εδρευομένων σε αυτό Μονάδων θα απαιτήσει νέες εγκαταστάσεις υψηλότατου κόστους – χαράς ευαγγέλια «ημετέρων εργολάβων» – σε περίοδο οικονομικής σχεδόν κατάρρευσης.

Από επιχειρησιακής πλευράς, δεδομένων των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών με απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις σε χώρες με τις οποίες η χώρα μας έχει όμορα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, καθώς και η ταχύτητα μεταφοράς του πεδίου επιχειρήσεων στο σύγχρονο πόλεμο, προς επίτευξη αιφνιδιασμού αλλά και αντιπερισπασμού, η Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα αποτελεί την κερκόπορτα της Πελοποννήσου. Θα μας πείτε, βέβαια, πότε άσκησε η χώρα μας τα κυριαρχικά της δικαιώματα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ίσως έφθασε η ώρα πραγμάτωσης των δηλώσεων της κυρίας Μπενάκη κατά την προσφώνηση του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας. Θα έλεγα ότι  η ακολουθούμενη πολιτική  θυμίζει φτιασιδώματα στα χάμουρα των φαρί που θα εκτονώσουν την ψυχολογική γόμωση του όχλου ενόψει επικείμενων ολέθριων εξελίξεων. Και όλα αυτά οι κυβερνητικοί τεχνίτες των στοχαστικών προσαρμογών, που συγκροτούν απόψεις με ποσοστά αναλόγως «ημέτερων συμφερόντων», τα παρουσιάζουν ως ρεαλιστική πολιτική που δήθεν θα διασώσει την χώρα από οικονομική κατάρρευση στην οποία την οδήγησαν οι πολιτικές παρελθόντων δεκαετιών. Βέβαια, μπορεί και να είναι, με την έννοια όμως που προσδίδει στον όρο ο Nitse: «ρεαλιστής είναι αυτός που πατάει γερά με τα δυο του πόδια στα σύννεφα».

Κλείνοντας, τρομάζω διότι έχει στερνιάσει η θύμιση των στοίχων του Καβάφη:

          «ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος    

             Κι΄οι Μήδιοι επιτέλους θα διαβούνε»

                                                              

                              Η Φωνή των Στελεχών Φρουράς Καλαμάτας

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ προς την νέα ηγεσία ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ

                                             ΄΄ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ  ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ΄΄                                                                                     ΚΑΛΑΜΑΤΑ 30  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΡΟΣ:    κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

     Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ανησυχία, Αγωνία και Αβεβαιότητα, υπάρχει στα στελέχη της Φρουράς Καλαμάτας.

31 Ιανουαρίου 2012 μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να στήσουμε τις ζωές μας ξανά από την αρχή.

31 Ιανουαρίου 2012 μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να εγκατασταθούμε σε άλλη πόλη γιατί οι δουλειές μας είναι αυτές που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας μας. Δεν μας ενημέρωσαν όμως πώς θα εξηγήσουμε στην οικογένειά μας ότι πρέπει να βρούμε ένα νέο σπιτικό να στεγάσουμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας, γιατί για κάποιους εμείς είμαστε τάχα η μοναδική αιτία που η Ελλάδα ψυχορραγεί…..

31 Ιανουαρίου 2012  το ΄΄ Στρατόπεδο Παπαφλέσσα ΄΄ κλείνει οριστικά. Ένα στρατόπεδο το οποίο είναι μία από τις πλέον σύγχρονες και άρτιες στρατιωτικές μονάδες, για κάποιους δεν έχει πια λόγο ύπαρξης. Για κάποιους είναι ένα «σκοτεινό κατάλοιπο του εμφυλίου πολέμου»…..

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα καλούμαστε όλα τα εναπομείναντα στελέχη του Στρατοπέδου και κατά επέκταση της Φρουράς Καλαμάτας (ΚΕΔΒ,77ΜΕ,ΛΑΦΚ) να τοποθετήσουμε τις οικογένειές μας σε μία βαλίτσα και να οδηγηθούμε όπου μας διατάξει ο πρώην κ. ΥΕΘΑ (Μπεγλίτης Π.) Παιδιά όλων των ηλικιακών βαθμίδων, σύζυγοι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε στις εντολές:

31 Ιανουαρίου 2012 ΙΣΩΣ και ενωρίτερα οφείλουμε να αποχωριστούμε το σπίτι μας……. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στο μέσο της σχολικής χρονιάς και ενώ οι υποχρεώσεις και τα χρέη βαδίζουν μαζί μας, εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής αιμορραγίας όλου του Ελληνικού Λαού,  εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε την Πατρίδα μας και να υπακούσουμε στις προσταγές της. Η Πατρίδα μας, όμως, δεν προστάζει ξεσπιτωμούς και εύρεση εξιλαστήριων θυμάτων. Η Πατρίδα μας δεν ζητάει θυσίες εν καιρώ ειρήνης. Η Πατρίδα μας ζητάει σεβασμό και αξιοπρέπεια. Και αυτά θα τα διεκδικήσουμε σαν ήρωες…..

Είναι πραγματικά αδιανόητο και απάνθρωπο να εξαναγκάζονται οι περίπου 70 οικογένειες των άτυχων εναπομείναντων στελεχών του Στρατοπέδου Παπαφλέσσα (ΚΕΔΒ,77ΜΕ,ΛΑΦΚ) να ξεσπιτωθούν λίγο ΠΡΙΝ η΄ ΜΕΤΑ  τα Χριστούγεννα χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί το κατεπείγον μιας τέτοιας απόφασης.

 Δε ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση ούτε διαφορετική αντιμετώπιση.

Ζητάμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ακουστούμε.

Ζητάμε να μη γίνουν οι ζωές μας αριθμοί και μέρος των συναρτήσεων που δήθεν θα οδηγήσουν τη χώρα είτε στην οικονομική καταστροφή είτε στη σωτηρία.

Ζητάμε την παράταση της λειτουργίας του ‘’Στρατοπέδου Παπαφλέσσα’’ και κατά επέκταση της Φρουράς Καλαμάτας (ΚΕΔΒ,77 ΜΕ, ΛΑΦΚ) μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για να κατορθώσουμε να διατηρήσουμε άρρηκτο των ιστό της οικογένειάς μας, για να μπορέσουμε να βρούμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε αυτό τον αναίτιο και άδικο ξεριζωμό.

Ζητάμε από τον Νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον  Α/ΓΕΣ να μην τραβήξει το καλώδιο που μας κρατάει στη ζωή.

Ζητάμε από τον Νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Α/ΓΕΣ να μας δώσει την ευκαιρία να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. 

Και εμείς ως οφείλουμε θα πράξουμε το καθήκον μας, όπως πάντα: Θα υπηρετούμε και θα προστατεύουμε την Πατρίδα μας. Και αν χρειαστεί να είστε σίγουροι ότι πρώτοι εμείς θα θυσιαστούμε.

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: