ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ξενάγηση με δορυφόρο στον Ινδό ποταμό του Πακιστάν

                                                                                    Αθήνα
Στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, ο Iνδός ποταμός μοιάζει με φίδι που ελίσσεται από τη δυτική Ινδία και το Νότιο Πακιστάν μέχρι την Αραβική Θάλασσα.

Η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, αλλά αποτύπωση του ανάγλυφου της επιφάνειας με το ραντάρ του δορυφόρου γεωσκόπησης Envisat.

ικότερος υδάτινος πόρος για τους 177 εκατομμύρια κατοίκους του Πακιστάν. Η περιοχή γύρω από τις κοίτες του είναι επίσης σημαντική για την καλλιέργεια βαμβακιού, ρυζιού, και σιτηρών.

Η κοκκινωπή περιοχή που διακρίνεται λίγο δεξιά από τις εκβολές του Ινδού αντιστοιχεί σε έναν εποχικό βαλτότοπο που γεμίζει νερό και πηλό υψηλής αλατότητας την περίοδο των καλοκαιρινών μουσώνων.

Γίνεται τότε σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για μεγάλους πληθυσμούς φλαμίνγκο.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών επιμέρους εικόνων που μετέδωσε ο Envisat στις 15 Μαΐου, τις 14 Ιουλίου και τις 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Κάθε πέρασμα απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο και μπλε). Οι περιοχές που εμφανίζονται με δύο ή περισσότερα χρώματα ταυτόχρονα αντιστοιχούν σε περιοχές όπου η επιφάνεια άλλαξε μεταξύ των περασμάτων του δορυφόρου.
Newsroom ΔΟΛ
 ΑΠΟ http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: