ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πάταξη της ανωνυμίας στο ίντερνετ επιδιώκουν οι κινεζικές αρχές


Οι χρήστες του Διαδικτύου που θέλουν να ανοίξουν "μικρομπλόγκ" -δημιουργώντας λογαριασμούς τύπου Twitter- σε ιστότοπους που υπάγονται στις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και στον πιο σημαντικό κινεζικό ιστότοπο του είδους, τον Sina.com, πρέπει να καταχωρούν το πραγματικό τους όνομα, ανέφερε χθες ο επίσημος ιστότοπος της δημαρχίας του Πεκίνου.
Η χρήση τέτοιων εφαρμογών πληροφόρησης και επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την εξουσία στην Κίνα, που ανησυχεί για την δυνατότητά τους να αποτελέσουν ιμάντα μετάδοσης πληροφοριών που δεν ελέγχουν οι αρχές.
Η υπηρεσία Sina Weibo του ιστότοπου Sina.com, που θεωρείται το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter και είχε αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία της στην Κίνα μετά τις ταραχές στην Ουρούμτσι στην επαρχία Σιντζιάνγκ τον Ιούλιο του 2009. Η υπηρεσία λέει ότι έχει 250 ενεργούς λογαριασμούς.
Συνολικά στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών μικρομπλόγκινγκ, ανέφερε ο κινεζικός Τύπος στα τέλη του Νοεμβρίου.
Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την έναρξη μιας εκστρατείας εναντίον της διασποράς "ψευδών πληροφοριών", με τη συμμετοχή μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων του τομέα του Διαδικτύου.
Απόπειρες του Γαλλικού Πρακτορείου να επικοινωνήσει με το Sina.com, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες Netease και Sohu, απέβησαν άκαρπες.
Η κινεζική κυβέρνηση αποπειράται το τελευταίο διάστημα να ελέγξει τη ροή πληροφοριών που διαχέονται μέσω των δικτύων αυτών, πράγμα όμως πολύ λιγότερο εύκολο από το να ελέγξει τα έντυπα.
Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι του Γουκάν, ενός χωριού όπου ξέσπασε εξέγερση λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, κατάφεραν μέσω τέτοιων ιστοτόπων να διανείμουν φωτογραφίες και μαρτυρίες για το κίνημά τους παρά το ότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε να επιβάλει πλήρη λογοκρισία για το θέμα στα ΜΜΕ.
"Οι ιστότοποι με υπηρεσίες τύπου weibo πρέπει να εγκαθιδρύσουν και να βελτιώσουν ένα σύστημα ελέγχου του περιεχομένου", σύμφωνα με τους νέους κανόνες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της δημαρχίας του Πεκίνου, ενώ "είναι νομική υποχρέωση των χρηστών να χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας [τους] για να εγγράφονται

ΑΠΟ http://www.pelop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: