ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η ρύπανση απειλεί τους ελληνικούς βιότοπους - ποια 281 είδη ζώων και φυτών κινδυνεύουν

Με εξαφάνιση απειλούνται 281 είδη ζώων και φυτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (Κόκκινο Βιβλίο). Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων 10 είδη θηλαστικών, 75 είδη ψαριών, 12 πουλιών, 9 ερπετών, 5 αμφίβιων και 57 είδη φυτών.
Το κόκκινο ελάφι, η μεσογειακή φώκια, ο λίγκας και ο βάτραχος της Καρπάθου (ενδημικό είδος) βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με άμεση εξαφάνιση στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών και πολλά ενδημικά είδη - που απαντούν, δηλαδή, μόνο εδώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί, αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και επειδή η προστασία της βιοποικιλότητας δεν έχει αποτελέσει βασική πολιτική προτεραιότητα.
Τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο, στη χώρα μας είναι αυτά που συνδέονται με το νερό - ψάρια, αμφίβια, πουλιά - και αυτό διότι οι υδάτινοι πόροι μας είτε έχουν ρυπανθεί είτε έχουν περιοριστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κόκκινο Βιβλίο, 172 είδη (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) εντάσσονταν στην κατηγορία κινδύνου.
Η  πλέον απειλούμενη ομάδα ανάμεσα στα σπονδυλόζωα είναι τα ψάρια του γλυκού νερού, όπου το 38,58% του συνόλου των ειδών απειλείται χωρίς να λείπουν και οι τοπικές εξαφανίσεις. Οπως έδειξε η καταμέτρηση, από τα 80 είδη ελληνικών ψαριών του γλυκού νερού τα 14 είναι στην κατηγορία κρισίμως κινδυνεύοντα.
Σε ό,τι αφορά τα ψάρια της θάλασσας, σύμφωνα με ειδικούς, οι γνώσεις μας για την πληθυσμική κατάσταση και αφθονία σε επίπεδο είδους είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Κόκκινο Βιβλίο αξιολογήθηκε η κατάσταση μόλις 15 ειδών ψαριών των ελληνικών θαλασσών (3,2% του συνόλου).
Ακόμη το 27% των αμφίβιων που απαντούν στην Ελλάδα εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου. Παράλληλα, τα 304 από τα 591 είδη ασπόνδυλων (για παράδειγμα έντομα, σαλιγκάρια κ.ά) που αξιολογήθηκαν, περίπου τα μισά (51,43%) εντάχθηκα σε κατηγορία κινδύνου. Και το ένα στα δύο από αυτά χαρακτηρίζονται ως κρισίμως κινδυνεύοντα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα πουλιά ο κατάλογος αριθμεί 442 είδη. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά (ποσοστό 55%) αναπαράγονται τακτικά στη χώρα μας. Στην κατηγορία κινδύνου εντάχθηκαν 62 είδη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: