ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η τιμή του ελαιολάδου από 2,45 μετρητοίς έως 2,65 με επιταγή

Γράφτηκε από τον 

Τα 2,45 ευρώ το κιλό είναι η κυρίαρχη τιμή του φρέσκου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, αυτή την περίοδο που ουσιαστικά η παραγωγή βρίσκεται στην έναρξή της.
Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, επισημαίνοντας ότι «κάτι παραπάνω, 2,50 ευρώ, δίνει γνωστή εξαγωγική εταιρεία (η "ΑΓΡΟΒΙΜ") σε ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργάζεται».
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ενωση Μεσσηνίας αγοράζει φρέσκο ελαιόλαδο με καλύτερες τιμές, αλλά με τρίμηνη επιταγή: 2,55 ευρώ το έξτρα

παρθένο και 2,65 το ΠΟΠ, ενώ θα δώσει και εκκαθάριση.
Ο κ. Κορακάκης επιβεβαίωσε ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου και στη Μεσσηνία, όπως σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται στους 30.000 τόνους, ενώ πέρσι ήταν 52.000 τόνοι. Παρατήρησε ότι «οι αιτίες είναι η ακαρπία, ο δάκος και το χαλάζι» και πρόσθεσε πως «με τις ζημιές από το χαλάζι όλο και προς τα κάτω αναθεωρούμε την παραγωγή».
Ανέφερε ότι για την ώρα οι ποσότητες που διατίθενται δεν πάνε στην Ιταλία, αλλά σε Ελληνες τυποποιητές που προωθούν το λάδι στην ελληνική αγορά.
«Αυτό μπορεί να είναι θετικό. Να κρατηθεί η τιμή και να ανέβει, λόγω της μικρής παραγωγής στη χώρα μας. Οι τιμές, άλλωστε, από την Ιταλία συμπιέζονται», επεσήμανε ο Αντ. Κορακάκης. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «είμαστε νωρίς στην παραγωγή. Είναι πολύ επισφαλής η οποιαδήποτε πρόβλεψη».
Επιβεβαίωσε πως «σε όλη την Ελλάδα δεν είναι καλή η παραγωγή. Είναι τεράστια η ζημιά στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο».
Ο πρόεδρος των Μεσσήνιων ελαιοτριβέων ανέφερε ότι σε μια ευρύτερη περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από τη Φοινικούντα η ζημιά από το χαλάζι ήταν 30%-40% και πρόσθεσε για τη μέχρι τώρα παραγωγή: «Οι αποδόσεις είναι καλές. Η οξύτητα είναι λίγο ανεβασμένη, 4 με 5 δέκατα, λόγω του δάκου. Ομως μιλάμε για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/31067-ladi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.