ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αδιανόητο τι κρύβεται μέσα στα ηλεκτρονικά σκουπίδια μας: Ένας ολόκληρος θησαυρός από χρυσό, πλατίνα και σελήνιο

Ο πλανήτης ασφυκτιά κάτω από τεράστια, ολοένα διογκούμενα βουνά ψηφιακών σκουπιδιών – υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών – με πρώτη απ' όλες και πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά την Ινδία: μόνο στην Μπανγκαλόρ παράγονται κάθε χρόνο 18.000 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, με τάση ετήσιας αύξησης της τάξης του 20%.
Και παρ' όλο που η ινδική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από το 2010 την εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων, δεκάδες χιλιάδες τόνοι
εξακολουθούν να συσσωρεύονται κάθε χρόνο παράνομα στη χώρα.
Εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις, δύο αδέλφια, οι Rohan και Nitin Gupta, συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε κανένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων.
Το 2007, λοιπόν, κάθισαν και κατέστρωσαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο είχε ως απτό αποτέλεσμα την ίδρυση της εταιρείας ανακύκλωσης Attero Recycling, η οποία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 6 εκ. δολαρίων.
Σήμερα, η Attero επεξεργάζεται περί τους 1000 τόνους ηλεκτρονικών σκουπιδιών το μήνα, τα οποία περισυλλέγει από 500 πόλεις της Ινδίας. Στόχος: η εξαγωγή των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, πλατίνα, σελήνιο) που περιέχονται στους υπολογιστές και σε άλλα ηλεκτρονικά μαραφέτια κι εν συνεχεία η επεξεργασία και ανακύκλωσή των υπολοίπων μερών.
Πλέον, τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ανέρχονται στα 15 εκ. δολάρια, πόσο που ενδεχομένως να μην φαντάζει εντυπωσιακό, δεδομένου του όγκου των αποβλήτων σε Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο τα δύο αδέλφια έχουν ήδη να προσελκύουν την προσοχή πολλών χωρών: ήδη ετοιμάζουν ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο Μεξικό και την Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...