ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου

Ένα από τα 11 σωζόμενα αντίγραφα του πρώτου βιβλίου που τυπώθηκε στην Αμερική πωλήθηκε έναντι 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη το βράδυ από τον οίκο Sotheby στη Νέα Υόρκη καταρρίπτοντας το ρεκόρ δημοπρασίας στον κόσμο για τυπωμένο βιβλίο.

Το Bay Psalm Book ένα εκκλησιαστικό βιβλίο με ψαλμούς είχε υπολογιστεί να δοθεί στον πλειοδότη ακόμη και στην τιμή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και με την τιμή που έπιασε ξεπέρασε εύκολα το προηγούμενο ρεκόρ των 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που καταβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2010 για το βιβλίο του Τζον Τζέιμς Οντιμπόν με τίτλο «Πουλιά της Αμερικής».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το βιβλίο το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μπορεί να εκτιμηθεί η μοναδική του σημασία. Είμαστε, φυσικά, ενθουσιασμένοι που πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για οποιοδήποτε τυπωμένο βιβλίο, κάτι που βεβαιώνει ότι τα βιβλία εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρέντεν πρόεδρος του τμήματος βιβλίων του οίκου Sotheby.

Το Bay Psalm Book τυπώθηκε το 1640 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, είναι ένα από τα σπανιότερα βιβλία στον κόσμο και ανάμεσα στα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα των αρχικών 1.700 που τυπώθηκαν.

Είναι επίσης το πρώτο αντίγραφο που πωλήθηκε από το 1947, όταν και τότε ένα άλλο έσπασε νέο ρεκόρ δημοπρασίας φτάνοντας σε τιμή τα 151.000 δολάρια.
Το αντίγραφο ανήκε στην Boston's Old South Church και πουλήθηκε για να καλύψει το κόστος της ανακατασκευής του κτιρίου της και για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της.

Η εκκλησία μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρονολογείται από το 1669 και είναι μέλος της προτεσταντικής United Church of Christ διαθέτει ένα ακόμη αντίγραφο. Τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γέιλ καθώς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατέχουν τα άλλα υπάρχοντα αντίγραφα του Bay Psalm Book.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...