ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Ο Γύρος του Μοριά και στα Φιλιατρά!

O ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ 24, 25 , 26 ΜΑΪΟΥ 2013 3 ΕΤΑΠ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

  • ΙΣΘΜΟΣ - ΑΣΤΡΟΣ, 
  • ΑΣΤΡΟΣ - ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ, 
  • ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ - ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Tι είναι:
Ο Γύρος του Μοριά είναι ένα ποδηλατικό event που διοργανώνεται από το 48x17 Cycles το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου.

Διασχίζει μερικά από τα ομορφότερα σημεία της Πελοποννήσου, σε Κορινθία, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Αφορά ποδήλατα δρόμου και ποδηλάτες εξοικειωμένους με αποστάσεις 50+ χλμ. Στόχος της διοργάνωσης είναι μια τριήμερη ποδηλατική περιπέτεια, την οποία θα ξεκινήσουμε σαν συν-ποδηλάτες και θα τερματίσουμε σα φίλοι. 
Πιο συγκεκριμένα η διοργάνωση επιθυμεί να δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να σχηματίσουν γκρουπάκια ίδιας δυναμικής που θα λειτουργήσουν σε ένα ύφος συναγωνιστικό και φίλαθλο.

Το brovet περιλαμβάνει κάθε μέρα 100 περίπου χλμ, ενώ μια μικρότερη εκδοχή στα 60 χλμ ενδείκνυται για αυτούς που θέλουν να κάνουν μικρότερες αποστάσεις. Το όχημα υποστήριξης θα μεταφέρει όλους στο σημείο τερματισμού κάθε ημέρας.

Ένας ακόμη στόχος της διοργάνωσης είναι να τρώμε μαζί το βράδυ σε μια μεγάλη παρέα.

Διαδρομή:
Hμέρα 1η. Ζέσταμα: Ισθμός – Άστρος 98χλμ
Ημέρα 2η. Βαθιά Ψυχή: Άστρος –Καρύταινα 128χλμ
Ημέρα 3η. Ντεμαράζ: Καρύταινα – Φιλιατρά 108χλμ

Το event δεν είναι αγώνας, δεν θα έχει δηλαδή νικητή, θα έχει όμως κατάταξη με βάση το χρόνο τερματισμού, όπως ακριβώς και τα brevet. Θα υπάρξουν 3 διαφορετικές κατάξεις ημέρας και μια τελική και για τα 3 ΕΤΑΠ.

Σίγουρα θα υπάρξει γρήγορο γκρουπ που θα θέλει να «σπρώξει» τη μέση ωριαία ταχύτητα αλλά και πιο χαλαρό γκρουπ για εκείνους που ενδιαφέρονται ν’ απολαύσουν περισσότερο τη διαδρομή στη φύση. 
Το brovet είναι για όλα τα επίπεδα. Ακόμα και αν κάποιος/α κουραστεί το αμάξι-σκούπα θα τον/την μεταφέρει στο πλησιέστερο κοντρόλ.

Διανυκτερεύσεις:
1η ημέρα: Διανυκτέρευση σε κάμπινκ στο Παράλιο Άστρος. Κάθε συμμετέχοντας έχει τη δυνατότητα να έχει μαζί στο όχημα υποστήριξης εξοπλισμό. Χρειάζεται οπωσδήποτε υπνόσακος, υπόστρωμα και προαιρετικά σκηνή.
Δείπνο: barbeque στην παραλία

2η ημέρα: Διακυκτέρευση σε ξενώνα στην Καρύταινα. Δείπνο σε τοπική ταβέρνα.

3η ημέρα: Τερματισμός στα Φιλιατρά. Special brovet δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και επιστροφή με πούλμαν το ίδιο βράδυ. Άφιξη στην Αθήνα περίπου τα μεσάνυχτα.

Τεχνικά θέματα:
Προτεινόμενα ποδήλατα: κούρσες (steel, αλουμίνιο, carbon, εκδρομικά κτλ).
Εγγραφές γίνονται στο κατάστημα 48x17, Βείκου 2, 11742, Ακρόπολη (2109225488). Οι εγγραφές κλείνουν στις 17 Μαΐου.

Η εκκίνηση θα γίνει από τον Ισθό της Κορίνθου. Η μετακίνηση μέχρι εκεί θα γίνει το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου, μάλλον με τον Προαστικό. Το κόστος του Προαστιακού δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμμετοχή. Εξοπλισμός και προσωπικά αντικείμενα των συμμετεχόντων μπορούν να φυλάσσονται στο όχημα υποστήριξης καθ όλη την διάρκεια του brovet.

Η επιστροφή προς Αθήνα θα γίνει με πούλμαν. Θα δοθεί απόλυτη προσοχή στη φόρτωση των ποδηλάτων αλλά και στην ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων και ποδηλάτων τα οποία θα φυλάσσονται από άτομο της διοργάνωσης. Το πούλμαν θα σταματήσει στο 48x17.

Έπαθλα:
Θα υπάρξουν έπαθλα για τους 3 πρώτους της ολικής κατάταξης.
Έπαθλα για τον πρώτο κάθε ΕΤΑΠ αλλά και δώρα που θα κληρωθούν μεταξύ των συμμετοχόντων. Τα δώρα θα είναι προσφορά των εταιριών Tokyo Fixed, Salice και Fizik.

Κόστος:
Το κόστος για όλο το τριήμερο είναι 87ευρώ.
Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται:
1 διανυκτέρευση σε camping
1 διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο
3 γεύματα
2 πρωινά
σνακς, νερά, φρούτα
μεταφορά προς Αθήνα

Πληροφορίες και εγγραφές:
48x17 Cycles
Bεϊκου 2, Ακρόπολη, 11742
τηλ 2109225488
e-mail: info@48x17.com

ΠΗΓΗ podilates.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...