ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Ηλεία: Φυτεία "επιστήμη". Χασισόδεντρα μέσα στην ντουλάπα

Μπροστά σε μια "πρότυπη" φυτεία χασίς μέσα σε ντουλάπα, βρέθηκαν οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου στην περιοχή Συκιά στο Κατάκολο

Σε επιχείρηση που έγινε στο σπίτι ατόμου που έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά 92 δενδρύλλια που και ποτίζονταν και είχαν το απαραίτητο φως για την ανάπτυξή του μέσα σε ντουλάπες.
Οι αστυνομικοί βρήκαν και άλλα ναρκωτικά τόσο
στο ίδιο σπίτι, όσο και στη μόνιμη κατοικία του δράστη στον Πύργο. Στην δεύτερη περίπτωση συνελήφθη και ο αδερφός του για κατοχή.
Ο 38χρονος δράστης εντοπίστηκε στο σπίτι που διαθέτει στην περιοχή της Συκιάς και οι αστυνομικοί εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο είχε «στήσει» τη φυτεία χασίς, εσωτερικού χώρου, ώστε να μη δίνει στόχο στα αδιάκριτα βλέμματα, αν και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εντοπίστηκαν και κάποια φυτά στον εξωτερικό χώρο. Συνολικά 92 δενδρύλλια εντόπισαν οι αστυνομικοί, ενώ ακόμα βρήκαν 19,6 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης, 330 γραμμάρια φυτικών αποσπασμάτων, και εφτά δισκία μεθαδόνης.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 38χρονου στον Πύργο, όπου εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν ακόμα 1,9 γραμμάρια χασίς και στην κατοχή του 33χρονου αδερφού του τρία ταβόρ, 2,3 και 5,3 γραμμάρια χασίς σε μια συσκευασία και ένα βάζο.
Οι δράστες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Ηλείας.
Πηγή: Ilialive.gr
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη