ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Αυξημένη η πασχαλινή κίνηση στη Μεσσηνία

Πήγε καλά το τριήμερο του Πάσχα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν ικανοποιητική, όμως δούλεψαν και τα εστιατόρια, τα καφέ, τα κλαμπ, γενικά τα καταστήματα που σχετίζονται με το δικό μας κλάδο. Υπήρχε ένας οργασμός, ειδικά στην πόλη της Καλαμάτας γινόταν το αδιαχώρητο, φαινόταν και από τα αυτοκίνητα» σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, για την κίνηση στην περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες.
Νέοι άνθρωποι
«Παρατηρήσαμε λιγότερα γκρουπ, αλλά περισσότερο μεμονωμένο κόσμο, ιδίως νέους. Αυτό για μας σημαίνει πολλά. Γιατί λείπουν πλέον οι εκδρομές

των ΚΑΠΗ και τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το καλό είναι ότι αυτή η έλλειψη αναπληρώνεται από τη νεολαία. Μιλάμε για ανθρώπους 30, 45 έως και 50 ετών. Είναι ενθαρρυντικό αυτό για τη Μεσσηνία. Έχουμε κάνει αγώνα, και ως Ένωση Ξενοδόχων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια, ώστε ο νομός να γίνει τουριστικός προορισμός. Οι πολλές αεροπορικές συνδέσεις, σε συνδυασμό με το νέο κομμάτι του δρόμου που άνοιξε, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ».
Οι πασχαλινοί επισκέπτες, πάντως, ήταν στην μεγάλη τους πλειοψηφία Έλληνες, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και γενικά διάφορα μέρη της Ελλάδας. «Ίσως κάποιοι προτίμησαν τη Μεσσηνία από το να πάνε σε νησιά, καθώς η μετακίνηση με πλοίο, λόγω των τιμών των εισιτηρίων, είναι πιο ακριβή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη