ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Επέζησε μετά από 17 ημέρες στα συντρίμμια

Σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν σήμερα σαν από θαύμα ζωντανή και χωρίς σοβαρά τραύματα μια γυναίκα από τα συντρίμμια του εργοστασίου που κατέρρευσε πριν από 17 ημέρες στο Μπανγκλαντές, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα, που μετέδωσαν απευθείας εικόνες από την διάσωσή της.
Εκπρόσωποι των υπηρεσιών διάσωσης είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι η γυναίκα αυτή, το μικρό όνομα της οποίας είναι Ρέσμι, είχε εντοπιστεί από άνδρες των σωστικών συνεργείων που άκουσαν τις απεγνωσμένες

εκκλήσεις της να τη σώσουν στα συντρίμμια του κτιρίου Ράνα Πλάζα, μιας εννιαώροφης πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε την 24η Απριλίου στην Σαβάρ, ένα προάστιο της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Somoy, η γυναίκα βρέθηκε στα συντρίμμια, σε μια αίθουσα προσευχής στο υπόγειο του κτηρίου όπου στεγάζονταν πέντε βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων επευφημούνταν από πολίτες που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές καθώς η γυναίκα αυτή μεταφερόταν σε ένα ασθενοφόρο μέσα από το πλήθος. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ένα μέλος σωστικού συνεργείου είπε ότι άκουσε την παγιδευμένη γυναίκα να «φωνάζει "σας παρακαλώ, σώστε με, σώστε με"», καθώς συμμετείχε στην απομάκρυνση των συντριμμιών στο Ράνα Πλάζα. Ένας άλλος εργαζόμενος σε σωστικά συνεργεία είπε ότι η γυναίκα αυτή είχε πρόσβαση σε τροφή για πολλές ημέρες, αλλά της είχε τελειώσει εδώ και δύο ημέρες τουλάχιστον.

«Είπε ότι δεν είχε φάει τίποτε εδώ και δύο ημέρες», διευκρίνισε αυτό το μέλος των σωστικών συνεργείων. «Είπε ότι είχε βρει ένα ασφαλές σημείο, ένα κενό, με λίγο αέρα και φως».

Η διάσωση αυτή έγινε ενώ ο στρατός ετοιμάζεται να δώσει οριστικό τέλος στην επιχείρηση διάσωσης, μετά την εύρεση δεκάδων νέων σορών στα συντρίμμια του κλιμακοστασίου, όπου είχαν προσπαθήσει οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να βρουν καταφύγιο.



Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ συνεχάρη τα σωστικά συνεργεία για την διάσωση της γυναίκας. Είναι κάτι που «δεν έχει προηγούμενο», είπε ο εκπρόσωπός της Μαχμπουμπούλ Άλαμ.

Ως τώρα ο απολογισμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 1.045 νεκρούς, όπως δήλωσε σήμερα ο αξιωματικός που επιβλέπει την δράση των σωστικών συνεργείων, ο στρατηγός Σιντικούλ Άλαμ Σικντέρ. Πρόκειται για από τις χειρότερες καταστροφές στην παγκόσμια βιομηχανική ιστορία. Στην πολυκατοικία αυτή εργάζονταν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες που αμείβονταν με λιγότερα από 30 δολάρια τον μήνα, παράγοντας προϊόντα για φίρμες όπως η βρετανική Primark και η ισπανική Mango, μεταξύ άλλων.

Η αστυνομία έχει συλλάβει 12 άτομα για την καταστροφή, περιλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του ακινήτου και τεσσάρων διοικητικών στελεχών των εταιριών παραγωγής έτοιμων ενδυμάτων, που υποχρέωναν τους υπαλλήλους τους να προσέρχονται στις δουλειές τους παρά τις εμφανείς ρωγμές στους τοίχους.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, που είχε προειδοποιηθεί για τα δομικά του προβλήματα, φέρεται ότι είχε αντιδράσει λέγοντας πως θα συνέχιζε να στέκει άθικτο «για έναν αιώνα» ακόμη.

Το Μπαγκλαντές βρίσκεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ενδυμάτων, χάρη κυρίως στους χαμηλούς μισθούς. Στον τομέα αυτό-κλειδί της οικονομίας της χώρας, ο οποίος εισφέρει τουλάχιστον 29 δισεκατ. δολάρια το χρόνο, αντιστοιχεί το 80% των εξαγωγών.

Ωστόσο οι συνθήκες εργασίας και η ανυπαρξία κανονισμού εργασιακής ασφάλειας καταγγέλλονται εδώ και χρόνια από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα συχνές στις 4.500 υφαντουργικές μονάδες της χώρας. Το Νοέμβριο του 2012, μια τέτοια πυρκαγιά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 111 ανθρώπους, ενώ την Πέμπτη, 8 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε υφαντουργία
.
 
Δείτε το βίντεο στο http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: