ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Φιλιατρά: Καταδικάστηκε επειδή έσερνε τον σκύλο πίσω από το τρέιλερ του!

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου έγινε η σύλληψη του άνδρα, ο οποίος το απόγευμα της Πρωτομαγιάς (όπως σας είχαμε τότε ενημερώσει), εντοπίστηκε από μια γυναίκα να έχει δεμένο τον σκύλο του πίσω από το τρέιλερ που έσερνε το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε στην πόλη των Φιλιατρών.
Η γυναίκα, η οποία τον είδε, τον προειδοποίησε πως θα τον καταγγείλει αν δεν ανεβάσει το ζώο στην καρότσα. Εκείνος δικαιολογήθηκε λέγοντας πως αν τον ανέβαζε επάνω στη
καρότσα, το σκυλί θα πηδούσε κάτω. Η αυτόπτης μάρτυρας επέμεινε αλλά ο οδηγός αδιαφόρησε και συνέχισε τον δρόμο του.

Έτσι και εκείνη τράβηξε φωτογραφίες το όχημα με το τρέιλερ και τον δεμένο σκύλο πίσω από αυτό, και με αυτές ανά χείρας - αφού ο αριθμός κυκλοφορίας του Ι.Χ. ήταν εμφανής - πήγε στο Α.Τ. Φιλιατρών έκανε την καταγγελία, ενώ παράλληλα ενημέρωσε και τη Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, μέλος της οποίας έσπευσε στο τμήμα.

Η σύλληψη του δράστη έγινε μετά από μερικές ώρες. Κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα όλο το βράδυ, το επόμενο πρωί πήγε στον εισαγγελέα για να απολογηθεί και στην συνέχεια δικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τον καταδίκασε με 4 μήνες φυλάκιση (ποινή εξαγοράσιμη) με 1 χρόνο αναστολή και 207 ευρώ έξοδα δικαστηρίου.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι μικρή επειδή το ζώο – σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου – πάνω του δεν είχε σημάδια κακοποίησης. Το σκυλί παραμένει στην οικογένεια στην οποία ανήκει. Ο ιδιοκτήτης του παραδέχτηκε πως πράγματι το ζώο του υπέφερε εκείνη τη στιγμή αλλά δήλωσε πως δεν θα ξανακάνει κάτι αντίστοιχο.

Η γυναίκα, που τον κατήγγειλε, η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της τονίζει:  «Ευελπιστούμε πως ο άνθρωπος αυτός πήρε το μάθημά του και θα είναι πιο προσεκτικός με τα ζώα του καθώς έχει άλλα 3 σκυλάκια, που έμαθα από την γειτονιά του πως τα έχει καλά γενικά».
Λόγια πλούσια σε ψυχή από την φίλη που έκανε την καταγγελία!!!!
"Το θετικό είναι πως η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας!!!! 
Το συναίσθημα όταν τελείωσε η δίκη και ήρθαν και οι 5 που ήταν στα έδρανα (δικαστές, εισαγγελέας, γραμματέας) και μου είπαν μπράβο και ότι έπραξα πολύ σωστά, με τον άνθρωπο κατηγορούμενο να παραδέχεται την ενοχή του να μου δίνει το χέρι του και να μου λέει «καλά έκανες! 
Πράγματι το σκυλί μου υπέφερε εκείνη τη στιγμή και εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση σου αν το έβλεπα»....
αξία ανεκτίμητη!

Δεν είναι κακός ο άνθρωπος (Βουλγαρικής καταγωγής, νέο παιδί) - έλλειψη παιδείας είχε απλώς και έχει μάθει να μεταχειρίζεται διαφορετικά τα ζώα - τώρα όμως κατάλαβε! είμαι σίγουρη γι' αυτό!!!!!!"

Η φωτογραφία που βλέπετε καθώς και η μαρτυρία της γυναίκας δημοσιεύτηκε στο facebook και στη σελίδα «AΔΕΣΠΟΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ».

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη