ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Εράνη Φιλιατρών: Γενική Συνέλευση για Οικονομικό Απολογισμό και Συμπληρωματικές Εκλογές

Χωρίς να χάσουν χρόνο οι διοικούντες της Εράνης πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα συμβούλιο, στο οποίο ορίστηκε ημερομηνία για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.
 

Αυτή θα γίνει την Κυριακή 21 Απριλίου στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με την πραγματοποίηση του οικονομικού απολογισμού της σεζόν. Επιπλέον θα γίνουν και συμπληρωματικές εκλογές μιας και ορισμένα μέλη της νυν διοίκησης έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν.
 
Έτσι θα κληθούν ορισμένοι να τους αντικαταστήσουν και το ευχάριστο είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια άτομα. Να σημειώσουμε πως η θητεία της διοίκησης του Κώστα Γκόνου έχει διάρκεια ένα ακόμη χρόνο και τα περισσότερα μέλη θα συνεχίσουν κανονικά στα πόστα τους.
 
Η Εράνη υποβιβάστηκε φέτος μετά από 7 χρόνια στην Α’ τοπική, όμως οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα βάλει ψηλά τον πήχη στο νέο πρωτάθλημα.
 
Εν τω μεταξύ η διοίκηση ευχαριστεί όλους τους παίκτες που έδωσαν τον αγώνα τους φέτος στο πρωτάθλημα της Δ’ εθνικής και εύχεται καλή σταδιοδρομία και πορεία στον 15χρονο Αντώνη Σταθόπουλο που πήρε μεταγραφή στην Ολλανδική Τβέντε.
 
Από εκεί και πέρα γίνονται προπονήσεις δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και Παρασκευή) στις οποίες συμμετέχουν οι ντόπιοι και κυρίως οι νεαροί ποδοσφαιριστές.
ΠΗΓΗ ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη