ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η εισαγγελέας ξετύλιξε το κουβάρι της συμμορίας - Εδειξε τον αρχηγό και τον δολοφόνο

Ο 24χρονος κατηγορούμενος Β.Δ. έσφαξε το τρίχρονο παιδί, ενώ ο 31χρονος Αλβανός κατηγορούμενος Χ.Τ. πυροβόλησε και σκότωσε με καραμπίνα τον πατέρα του Φιλίπ Μεσάι. Αυτό είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Δέσποινα Σιδηροπούλου μιλώντας για τους ενόχους του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2011. Η εισαγγελέας είπε επίσης ότι ο κατηγορούμενος Β.Β. οργάνωσε τη δολοφονία του πατέρα και του μικρού Κέρι και ότι ο Β.Δ. και ο Χ.Τ. εκτελούσαν εντολές του.
 "Επρεπε να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος για το Β.Β. και να μην μείνει μάρτυρας", είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος Β.Β αποχώρησε στη μέση
της αγόρευσης πριν ακούσει την εισαγγελέα να τον χαρακτηρίζει αρχηγό της συμμορίας.  Η κ. Σιδηροπούλου πρότεινε να κριθούν ένοχοι 13 κατηγορούμενοι και να κριθούν αθώοι λόγω αμφιβολιών οι υπόλοιποι 3.
Η κ. Σιδηροπούλου, μέσα από τους διαλόγους από τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν και τα ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος, συνέθεσε το σκηνικό της δολοφονίας. Επίσης ανέλυσε γιατί ο Β.Β. είχε λόγους να δώσει εντολή για τη δολοφονία του Φιλίπ Μεσάι. Σύμφωνα με την ίδια, το Β.Β. ανησυχούσαν οι κινήσεις του δολοφονημένου. Είπε λοιπόν ότι από τα τηλεφωνήματα των προηγούμενων από τη δολοφονία ημερών «φαινόταν ότι είχαν διαφορές και σαν ο ένας να φοβόταν τον άλλον, και ο Β.Β. είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Φιλίπ Μεσάι θα τον σκοτώσει». Μάλιστα επικαλέστηκε συνομιλία του Β.Β. με το δίδυμο αδερφό του Χ.Β., καθώς και μια συνομιλία του με το Β.Δ., στην οποία ο δεύτερος λέει: "Αν δεν τον σκοτώσεις εσύ, θα σε φάει αυτός".
Νωρίτερα το πρωί είχαν προηγηθεί οι απολογίες της γυναίκας του Β.Β. και της συντρόφου του Χ.Β., οι οποίες κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Επίσης χθες απολογήθηκε και ο συνταξιούχος σήμερα αστυνομικός.
Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο μετά το τέλος των απολογιών η επιμονή του Αλβανού Χ.Τ. να μιλήσει. Σηκώθηκε και υποστήριξε στο δικαστήριο ότι "τρελάθηκε" όταν πήγε να τραβήξει το όπλο ο Φιλίπ Μεσάι. «Και το μικρό μπορεί από την τρέλα μου να το σκότωσα, δεν θυμάμαι τίποτα. Δεν είμαι ψυχρός δολοφόνος, ούτε εκτελεστής. Δεν μπορώ να το διευκρινίσω αυτό το πράγμα» ισχυρίστηκε.

"ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ"

Η εισαγγελέας Δέσποινα Σιδηροπούλου αναφέρθηκε στο διάλογο του Β.Β. με το Β.Δ. και Χ.Τ. το πρωινό πριν τη δολοφονία, όπου ακούγεται ο Β.Β. να μιλά με το Β.Δ. και να λέει: "Δεν μας πειράζει για το μικρό, κατάλαβες; Ξέρεις τι θα κάνεις" και στη συνέχεια να μιλά με τον Χ.Τ., ο οποίος αντιδρά και του λέει: "Είναι παιδί, ρε. Τι με βάζεις να κάνω;". Στη συνέχεια η εισαγγελέας περιέγραψε στην αγόρευσή της τη δική της εκδοχή για το πώς έγινε το διπλό φονικό, συνδυάζοντας τις απολογίες των κατηγορουμένων και τα ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος. Αρχικά απέκλεισε να είχε φέρει την καραμπίνα από την Αθήνα ο Αλβανός Χ.Τ. γιατί ήρθε με το ΚΤΕΛ. Συμπέρανε λοιπόν ότι το όπλο της δολοφονίας το πήρε από το αγρόκτημα του Β.Β., παρασύροντας το Φιλίπ Μεσάι σε μια παγίδα θανάτου λέγοντάς του δήθεν ότι θα πάνε να την κόψουν, για να κάνουν το επόμενο πρωινό μια ληστεία. Μέσα στο αυτοκίνητο, μπροστά στο κάθισμα του συνοδηγού καθόταν το παιδί, ενώ ο πατέρας του οδηγούσε. Ο Β.Δ. καθόταν πίσω από τον οδηγό. Ο Χ.Τ. καθόταν πίσω από το παιδί και ο πυροβολισμός (διαγώνια από το πλάι) που δέχτηκε ο Φιλίπ Μεσάι επιβεβαιώνει τη θέση του στο αυτοκίνητο.

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευσή της λέει πως την καραμπίνα κρατάει στα γόνατά του ο Χ.Τ., τη σηκώνει, σημαδεύει και πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής το Φ. Μεσάι στο κεφάλι. Ταυτόχρονα -συνεχίζει την αγόρευσή της- ο Β.Δ. έχει βγάλει το μαχαίρι κι ένα παιδί τρομοκρατημένο τσιρίζει, φωνάζει βλέποντας τον πατέρα του μέσα στα αίματα και ακούγοντας τους δύο πυροβολισμούς δίπλα στο αυτί του. Εύκολα -λέει η εισαγγελέας- ο Χ.Τ. περνά το χέρι του πάνω από το κάθισμα και κολλά το παιδί στην πλάτη του καθίσματος. Ο Β.Δ. γέρνει το σώμα του ανάμεσα στα καθίσματα και με το αριστερό χέρι, χωρίς καν να σηκωθεί, κόβει το λαιμό του παιδιού. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, αν και δεξιόχειρας ο Β.Δ. "έχει ορατότητα του στόχου" και βρίσκει κατευθείαν το λαιμό του παιδιού. Δεν χρειάστηκε είπε η εισαγγελέας να καταβάλει μεγάλη μυϊκή δύναμη γιατί ο λαιμός ενός 3χρονου παιδιού "κόβεται σαν ψωμάκι". Εξάλλου -τόνισε- σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατροδικαστή το κόψιμο στο λαιμό του παιδιού έχει φορά από δεξιά προς τα αριστερά, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη αμυχή ή εκδορές στο πρόσωπό του ή στο θώρακα. Κι αυτό, όπως είπε η εισαγγελέας, την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Αλβανός Χ.Τ. δεν ήταν αυτός που σκότωσε το παιδί, γιατί δεν είχε ορατότητα του στόχου. 
Μετά από αυτή την περιγραφή του εγκλήματος ο Β.Β. αντέδρασε και ζήτησε να κατέβει στα κρατητήρια του Δικαστικού Μεγάρου, γιατί δεν μπορούσε να την ακούει. Αποχωρώντας αποκάλεσε την εισαγγελέα ανάξια.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Η αγόρευση της κ. Σιδηροπούλου συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση του Β.Β., για τον οποίο είπε πως ήταν ο αρχηγός της συμμορίας. Ενώ ο αδελφός του Χ.Β. και ο Γ.Π., αν και φαίνεται από τις συνομιλίες να είχαν αρχηγικούς ρόλους, αναφέρονται στο Β.Β. για το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους. Είπε ακόμη ότι οι εισπράξεις από τα νυχτερινά μαγαζιά πήγαιναν στο Β.Β. ο οποίος είχε το σχέδιο δράσης και μοίραζε τους ρόλους. Σύμφωνα λοιπόν με την εισαγγελέα -όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες- ο Γ.Π. ήταν αυτός που έκανε τους εκβιασμούς στους οφειλέτες και εισέπραττε κάθε εβδομάδα τα ποσά που είχαν συμφωνήσει για να τους παρέχουν προστασία. Οσον αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών, η Δ. Σιδηροπούλου είπε ότι τις αγορές έκανε ο Β.Β., κυρίως μέσω της γυναίκας του επειδή ο ίδιος έχει το πρόβλημα στις φωνητικές του χορδές και δεν τον καταλάβαιναν οι συνομιλητές του. Επειτα -συνέχισε η εισαγγελέας- από τις ποσότητες που αγόραζε, πουλούσε στον αδερφό του και στους Β.Δ., Χ.Δ. και Δ.Σ., οι οποίοι τα μεταπωλούσαν στους δικούς τους πελάτες. Και παρόλο που στη δικογραφία δεν αναγράφονται συγκεκριμένες ποσότητες, σύμφωνα με την εισαγγελέα προκύπτουν από τις συνομιλίες. Εκτίμησε λοιπόν ότι το προσδοκώμενο όφελος από τις πωλήσεις θα ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.
Για τον εν ενεργεία αστυνομικό (την περίοδο για την οποία κατηγορείται πως συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση και έδινε πληροφορίες), η εισαγγελέας είπε ότι από τις επικοινωνίες του με το Χ.Β. φαίνεται ότι υπάρχει οικειότητα μεταξύ τους. Και συμπέρανε πως έδινε πληροφορίες στην οργάνωση, όχι όμως ότι συμμετείχε ως ενεργό μέλος.
Την αθώωση λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση πρότεινε για 3 εκ των κατηγορουμένων. Για την ίδια κατηγορία πρότεινε την ενοχή 2 άλλων. Για τον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μετέφερε στην Αθήνα τον Αλβανό Χ.Τ. πρότεινε την ένοχή του για υπόθαλψη εγκληματία, αλλά και ως μέλους της συμμορίας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Νωρίτερα απολογήθηκαν η γυναίκα του Β.Β., η οποία υποστήριξε πως «ήμουνα η φωνή του Β.», ενώ η σύντροφος του Χ.Β. ισχυρίστηκε πως στο τηλέφωνο μιλούσαν για την πώληση κρέατος και η ίδια θα προτιμούσε να πέθαινε αλλά "σκόνη" δεν θα πωλούσε. Επίσης απολογήθηκαν ο Κ.Τ., ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δώσει εντολή στο Γ.Π. και στο Β.Β. να εκβιάσουν αυτόν που του χρωστούσε για να πάρει πίσω τα χρήματά του.
Τελευταίος απολογήθηκε ο αστυνομικός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες με παράνομους είναι καθημερινή ρουτίνα για έναν αστυνομικό. Υποστήριξε δε ότι οι διοικητές τους τούς προτρέπουν να δίνουν το τηλέφωνό τους και να έχουν επαφή με παράνομους. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο Χ.Β. δεν του έδινε πληροφορίες αλλά διατηρούσε επαφή μαζί του γιατί οι αξιωματικοί του ήθελαν να μαθαίνουν για τα αδέρφια Β.Β. και Χ.Β. Την παραπάνω εξήγηση έδωσε στην έδρα όταν ρωτήθηκε ποια ήταν επί 6 χρόνια η φύση της σχέσης του με τον Χ.Β., εφόσον δεν του έδινε πληροφορίες. «Είναι ζήτημα ηθικής τάξης για την Ελληνική Αστυνομία, πρέπει να μας πείσετε για το ποιος ήταν ο σκοπός της επικοινωνίας σας με τον κατηγορούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο δικαστής.
Σε άλλο σημείο της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι έπαιρνε από καρτοτηλέφωνο το Χ.Β. γιατί του το είχε ζητήσει ο ίδιος. Για το όνομα "Μιχάλης", το οποίο χρησιμοποίησε ο αστυνομικός στη μία από τις δύο συνομιλίες του με το Χ.Β., ισχυρίστηκε ότι έτσι ήθελε να τον φωνάζει ο συνομιλητής του. Δεν αρνήθηκε ότι όταν του έκλεισε ραντεβού στο "γνωστό σημείο" πήγε, αλλά όπως είπε το έκανε για να του ζητήσει να κόψουν κάθε επικοινωνία γιατί θα έβγαινε στη σύνταξη και δεν ήθελε άλλες επαφές με το Χ.Β. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο Χ.Β. συνέχισε να τον ενοχλεί γιατί κάποιος σκότωνε τα μοσχάρια του στον Ταΰγετο και μέσω του αστυνομικού πίεζε για να επιληφθεί η Ασφάλεια. Για τη συνομιλία που έγινε την ημέρα των συλλήψεων και ο Χ.Β. τον πήρε στο προσωπικό του κινητό, ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε κι επειδή φαντάστηκε πως λόγω της επιχείρησης μπορεί να παρακολουθούν τα τηλέφωνα, του είπε "τι κάνεις, γιατί με παίρνεις στο κανονικό τηλέφωνο". Ισχυρίστηκε ακόμη ότι πανικοβλήθηκε με αυτά που του ζητούσε ο Χ.Β. και έπαθε σοκ όταν του ζήτησε να πάει να πάρει τα όπλα του από το σπίτι της συντρόφου του, στο οποίο οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/25104-eisaggeleas-symmoria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...