ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Λίγο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ψάχνουν χορηγούς για λάστιχα των οχημάτων στην Πυροσβεστική

Χωρίς καύσιμα για οχήματα υπηρεσιών και με... χορηγίες ελαστικών για τα οχήματα της Πυροσβεστικής γίνεται προσπάθεια να κυλήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος. Πρόκειται μόνο για κάποιες από τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν νωρίς στη Μεσσηνία. Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση επικράτησε αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά, αφού σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά, φέτος θα λειτουργούν 39 συνολικά λιμνοδεξαμενές και υδατοδεξαμενές σε όλο το νομό. Επίσης, από τον
υποδιοικητή της Π.Υ. επιπυραγό Δ. Γεωργανά έγινε γνωστό πως είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από το Αρχηγείο για τη μεταστάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, αρχικά όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και πιθανότατα στη συνέχεια σε μόνιμη βάση.
 Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα σε δρόμους πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων (π.χ. κατολίσθηση στη Σαϊδόνα), προβλήματα με κλοπές υδροστομίων από τις δεξαμενές, οι μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες από τις ρευματοκλοπές κοντά σε τσιγγάνικους καταυλισμούς, η έλλειψη χειριστών μηχανημάτων και πολλά άλλα. Από τη μεριά των εθελοντών επισημάνθηκε η ανάγκη να καλύπτονται τα έξοδα κίνησης των οχημάτων τους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατάσβεση πυρκαγιάς, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. 

39 ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ - ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ

Να επαναληφθούν και φέτος τα άριστα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς ευχήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς. Τόνισε πως αναλογικά με τον αριθμό των πυρκαγιών η έκταση που κάηκε είναι μικρή. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ετοιμότητα, το συντονισμό και την οργάνωση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "όχι τυχαίο". Κατά την άποψή του, φέτος υπάρχουν περισσότερες υποδομές, που μπορούν να συμβάλουν σε έναν θετικό, ανάλογο απολογισμό το φθινόπωρο. Πρόκειται για τις 3 νέες λιμνοδεξαμενές και 6 ακόμα υδατοδεξαμενές, που προστίθενται στις ήδη 30 του νομού.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο καθαρισμός δρόμων, πάρκων, αρχαιολογικών χώρων, είναι μόνο κάποιες από τις προληπτικές δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, επεσήμανε ο κ. Αλευράς. Οι δήμοι όμως θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων σε πυροσβεστικούς κρουνούς, να ελέγξουν τις υδατοδεξαμενές ώστε να είναι γεμάτες με νερό, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τις χωματερές... Οσον αφορά στις περιπολίες του μικτού κλιμακίου (Στρατού - Πυροσβεστικής) είπε πως θα λειτουργήσει και φέτος με όχημα που θα διαθέσει στην 120 ΠΕΑ η Περιφερειακή Ενότητα, πως θα ζητηθεί μόνιμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής ελικόπτερο στην Καλαμάτα και μεταξύ άλλων θα κληθεί η ΔΕΗ να κάνει ελέγχους στα δίκτυά της καθώς οι ρευματοκλοπές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών και πυροσβεστών. 
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, αρμόδια για θέματα Πολιτικής Προστασίας, τόνισε μεταξύ άλλων πως σε κρίσιμες ώρες πυρκαγιάς τον πρώτο λόγο τον έχει η Πυροσβεστική και παρατήρησε πως η Περιφέρεια αναζητεί τρόπο ώστε να βοηθηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην προμήθεια εξοπλισμών.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Μ. Κοβάτσης ενημέρωσε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει εκδοθεί η σχετική απαγόρευση για κυκλοφορία στα δάση και τους εθνικούς δρυμούς, όταν η κατάσταση το επιβάλλει.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΩΡΙΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΕ... ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας πύραρχος Κυριάκος Κυριακουλέας παρατήρησε πως ήδη, παρότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά στη Μεσσηνία, αλλά και σε άλλους νομούς, όπως στην Κορινθία και την Αργολίδα, όπου η ΠΥ Καλαμάτας έστειλε ενισχύσεις. Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ήδη εκδηλωθεί, ζητεί από τους πολίτες να προσέχουν, ώστε να μην ανάβουν φωτιές όταν πνέουν ισχυροί  άνεμοι, παρότι μέσα στον Απρίλιο επιτρέπονται οι φωτιές.
Στόχος είπε πως είναι το κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται σε αρχικό στάδιο γιατί "αν γίνει καταιγίδα πυρκαγιάς καμιά δύναμη δεν τη σταματά".
Οσον αφορά στην ανάγκη για ελικόπτερο στην περιοχή, έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του κάθε χρόνο ζητεί ένα ελικόπτερο στην Καλαμάτα κι ένα στην Τρίπολη. Ακόμα, αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να κάνουν οι δήμοι, όπως η λήψη μέτρων για τις χωματερές, το γέμισμα με νερό των δεξαμενών, ο έλεγχος και η αποκατάσταση των δρόμων, επισημαίνοντας μάλιστα πως υπάρχουν αρκετοί αδιάβατοι από νεροφαγιές.
Για την έλλειψη προσωπικού, σημείωσε πως αναμένεται να προσληφθούν οι εποχικοί που δεν έχουν προσληφθεί ως 5ετείς. Πέραν των άλλων σχολίασε το γεγονός πως στο πλαίσιο συνεργασίας με τους δήμους πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα να υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά όχι χειριστές, πέραν του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Πάνω σε αυτό η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δ. Καλαμάτας Μόρφω Κουκούλη σχολίασε πως υπάρχει η δυνατότητα να οδηγήσουν όχημα οι αιρετοί, μόνο όμως αν είναι σε εξέλιξη συμβάν και μετά από έγκριση του διοικητή.
Οπως έγινε γνωστό, για να λυθεί το ζήτημα και να υπάρχει η δυνατότητα περιπολιών, χρειάζεται άδεια από την Πολιτική Προστασία η οποία μπορεί να δοθεί το... Σεπτέμβριο.

ΨΑΧΝΟΥΝ... ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Οσον αφορά στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο διοικητής παρατήρησε πως "υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ελαστικά των οχημάτων και βγαίνουμε σε επιχειρήσεις ζητώντας χορηγίες. Και αυτό γιατί και οι δικοί μας διαγωνισμοί είναι μπλοκαρισμένοι στο υπουργείο λόγω προσφυγών".

ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ

Ο διευθυντή Δασών Γ. Σωτηρόπουλος έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα δασοπροστασίας θα είναι σε εξέλιξη καθημερινά μέχρι τις 10 το βράδυ και το επόμενο διάστημα, για την πρόληψη πυρκαγιών. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι γίνονται με αφορμή την αύξηση των περιστατικών λαθροϋλοτομίας. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, επεσήμανε, οδήγησε σε... δεκαπλάσια περιστατικά παράνομης υλοτομίας από τα προηγούμενα χρόνια κι επεσήμανε πως οι ποινές είναι πλέον πολύ μεγάλες. Αναφερόμενος ειδικότερα στην αντιπυρική περίοδο, μίλησε για προβλήματα σχετικά με τα καύσιμα, είπε πως η υπηρεσία διαθέτει 3 μηχανήματα αλλά έναν μόνο χειριστή και ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας για την Κυπαρισσία και το δάσος της Βασιλικής. Από τον κ. Αλευρά πήρε τη διαβεβαίωση πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσον αφορά στην περιοχή του δάσους της Βασιλικής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε προβλήματα στεγανότητας των υδατοδεξαμενών.

ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Την ανάγκη να διαθέτει η Πολιτεία καύσιμα και κάλυψη άλλων εξόδων συντήρησης ειδικά για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εθελοντές για την κατάσβεση πυρκαγιών, έθεσαν οι εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων Χρήστος Καραμπάτος (ΕΔΑΣΜΕ) και Χριστίνα Κωνστάντιου (ΓΑΙΑ). Από τη μεριά του όμως ο κ. Αλευράς τόνισε πως "δεν μπορεί η Περιφέρεια να δώσει καύσιμα σε τρίτους", αλλά ζήτησε να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα οι εθελοντές.
Πέραν των άλλων η κ. Κωνστάντιου στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατολίσθησης στη Σαϊδόνα και σε όσους μένουν σε καλύβες μέσα στο δάσος, ορισμένοι εκ των οποίων κατά καιρούς δημιουργούν προβλήματα. Ο Δ. Καρούντζος από το Σύλλογο "Αγία Σωτήρα" μίλησε για το ενδεχόμενο το δικό τους όχημα να παραχωρηθεί στο νέο φυλάκιο Πεταλιδίου για να καλύπτει τα έξοδα ο Δήμος Μεσσήνης.
Σε ετοιμότητα δήλωσε ότι είναι το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Εκτακτης Ανάγκης Μεσσηνίας ο νέος του προϊστάμενος Β. Μακρής, ενώ το λόγο πήρε ακόμα ο κ. Λυμπέρης από το Σύλλογο Βασιλιτσίου.
Επίσης, όσον αφορά στην εθελοντική συμβολή, μίλησε και ο υπολιμενάρχης υποπλοίαρχος Παναγιώτης Λουρόπουλος. Αφού εξήγησε το ρόλο της υπηρεσίας του όσον αφορά στη διευκόλυνση ανεφοδιασμού των αεροσκαφών από τη θάλασσα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών, που συνηθίζουν να σπεύδουν άμεσα σε κάθε πυρκαγιά.  Πάνω σε αυτό ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη το 2007 για αποζημίωση εκείνων που συνέδραμαν στην κατάσβεση και δεσμεύτηκε να επαναφέρει το θέμα για την ενίσχυση κι εκπαίδευση όσων συμβάλλουν εθελοντικά.
Μεταξύ άλλων στη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων πυραγός Κ. Γεωργακόπουλος, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φιλ. Μπάμης, ο εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε. Δ. Καλδής, οι εκπρόσωποι δήμων -Μεσσήνης Γ. Παπαδόπουλος, Τριφυλίας κ. Κατσούλας, Δυτικής Μάνης κ. Λυμπερέας και Πύλου - Νέστορος Δημ. Τζάνος ο οποίος έθεσε στη διάθεση των συντονιστών το ασθενοφόρο του δήμου που χειρίζονται εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Επίσης, το λόγο πήρε εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ καθώς επίσης η Παναγιώτα Πολυχρονοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/25107-antipyriki-lastixa

Δεν υπάρχουν σχόλια: