ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μεγάλο ενδιαφέρον εταιρειών για τα πετρέλαια της Ελλάδας στην πρώτη τους παρουσίαση στη Βαρκελώνη


Παρουσίαση με θέμα  «Νέες ευκαιρίες έρευνας και εξόρυξης στην Ελλάδα με την χρήση νέων γεωφυσικών δεδομένων για τη βελτίωση της κατανόησης του γεωλογικού δυναμικού και των προοπτικών των υδρογοναθράκων» πραγματοποιήθηκε σε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και γεωλόγους από όλο τον κόσμο,  στη Βαρκελώνη από τη PGS. Η 20λεπτη παρουσίαση έγινε στο διεθνές συνέδριο του ευρωπαϊκού σκέλους της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG)  και σύμφωνα με παριστάμενους
επιστήμονες, αν και δεν εμπεριείχε πολλές"αποκαλυπτικές" λεπτομέρειες, απέσπασε θετικές κριτικές.
Στο τέλος του χρόνου θα έχει επεξεργαστεί η νορβηγική PGS το σύνολο των γεωφυσικών δεδομένων που έχει συλλέξει θα γίνουν πλήρεις παρουσιάσεις και θα φανεί το ενδιαφέρον των πετρελαίκών εταιρειών.
Προς το παρόν η νορβηγική PGS πρόβαλε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα της, όπως ήταν και ο αρχικός της στόχος, προκειμένου να υπάρξει αρχικό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες. Κάποια απ’ αυτά τα δεδομένα όπως αναφέρεται έχουν ήδη πουληθεί, καθώς είχαν παραγγελθεί από εταιρείες κατά τη διάρκεια των τετράμηνων ερευνών. Στόχος της   PGS ήταν να δείξουν την ποιότητα των δεδομένων, και να προσελκύσουν ένα πρώτο ενδιαφέρον, ώστε όταν προς το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, η ζήτηση να είναι μεγάλη. 
Η ελληνο-νορβηγική ομάδα,  των Τζέισον Ρόμπινσον (Petroleum Geo Services), Σπύρο Μπέλλα (έναν από τους δύο επιστήμονες που επέβαινε στο σκάφος «Nordic Explorer» καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών) και Αντώνη Αγγελόπουλο (σύμβουλο του υπ. ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτου), παρουσίασαν απεικονίσεις σεισμικών τομογραφιών (fast track) από γραμμές συνολικού μήκους κοντά στα 1.000 χιλιόμετρα, αντιπροσωπευτικές των γεωγραφικών περιοχών που διερευνήθηκαν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δημοσιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων γεωλογικές «τομογραφίες» της περιοχής δυτικά της Κέρκυρας έως και τα σύνορα των χωρικών μας υδάτων με την Ιταλία, της αντίστοιχης περιοχής στα δυτικά της Κεφαλονιάς, καθώς και των θαλασσίων εκτάσεων στα δυτικά τόσο του Κατακόλου όσο και της Πύλου στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας. Αναφορικά με τη θάλασσα νότια της Κρήτης, έμφαση δόθηκε σε αντιπροσωπευτικά σημεία νότια της Κρήτης, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου, κοντά στο νησάκιΚουφονήσι.
Tο ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται ήταν μεγάλο και δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σε διεθνές ακροατήριο έρευνες για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, οι οποίες βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία (Geostreamer GS), απείρως ανώτερη από εκείνη με την οποία διεξήχθησαν έρευνες στις ίδιες περιοχές πριν από δεκαετίες. 

ΑΠΟ http://www.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: