Παρουσίαση με θέμα «Νέες ευκαιρίες έρευνας και εξόρυξης στην Ελλάδα με την χρήση νέων γεωφυσικών δεδομένων για τη βελτίωση της κατανόησης του γεωλογικού δυναμικού και των προοπτικών των υδρογοναθράκων» πραγματοποιήθηκε σε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και γεωλόγους από όλο τον κόσμο, στη Βαρκελώνη από τη PGS. Η 20λεπτη παρουσίαση έγινε στο διεθνές συνέδριο του ευρωπαϊκού σκέλους της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG) και σύμφωνα με παριστάμενους
επιστήμονες, αν και δεν εμπεριείχε πολλές"αποκαλυπτικές" λεπτομέρειες, απέσπασε θετικές κριτικές.
Στο τέλος του χρόνου θα έχει επεξεργαστεί η νορβηγική PGS το σύνολο των γεωφυσικών δεδομένων που έχει συλλέξει θα γίνουν πλήρεις παρουσιάσεις και θα φανεί το ενδιαφέρον των πετρελαίκών εταιρειών.
Προς το παρόν η νορβηγική PGS πρόβαλε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα της, όπως ήταν και ο αρχικός της στόχος, προκειμένου να υπάρξει αρχικό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες. Κάποια απ’ αυτά τα δεδομένα όπως αναφέρεται έχουν ήδη πουληθεί, καθώς είχαν παραγγελθεί από εταιρείες κατά τη διάρκεια των τετράμηνων ερευνών. Στόχος της PGS ήταν να δείξουν την ποιότητα των δεδομένων, και να προσελκύσουν ένα πρώτο ενδιαφέρον, ώστε όταν προς το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, η ζήτηση να είναι μεγάλη.
Η ελληνο-νορβηγική ομάδα, των Τζέισον Ρόμπινσον (Petroleum Geo Services), Σπύρο Μπέλλα (έναν από τους δύο επιστήμονες που επέβαινε στο σκάφος «Nordic Explorer» καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών) και Αντώνη Αγγελόπουλο (σύμβουλο του υπ. ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτου), παρουσίασαν απεικονίσεις σεισμικών τομογραφιών (fast track) από γραμμές συνολικού μήκους κοντά στα 1.000 χιλιόμετρα, αντιπροσωπευτικές των γεωγραφικών περιοχών που διερευνήθηκαν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δημοσιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων γεωλογικές «τομογραφίες» της περιοχής δυτικά της Κέρκυρας έως και τα σύνορα των χωρικών μας υδάτων με την Ιταλία, της αντίστοιχης περιοχής στα δυτικά της Κεφαλονιάς, καθώς και των θαλασσίων εκτάσεων στα δυτικά τόσο του Κατακόλου όσο και της Πύλου στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας. Αναφορικά με τη θάλασσα νότια της Κρήτης, έμφαση δόθηκε σε αντιπροσωπευτικά σημεία νότια της Κρήτης, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου, κοντά στο νησάκιΚουφονήσι.
Tο ενδιαφέρον, όπως αναφέρεται ήταν μεγάλο και δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σε διεθνές ακροατήριο έρευνες για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, οι οποίες βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία (Geostreamer GS), απείρως ανώτερη από εκείνη με την οποία διεξήχθησαν έρευνες στις ίδιες περιοχές πριν από δεκαετίες.
ΑΠΟ http://www.moneypost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου