ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Φιλιατρά: Ολοκληρώθηκε η Β' Φάση και πάμε για ολοκλήρωση του Νέου Δικτύου Ύδρευσης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη φάση του έργου "Ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Φιλιατρών" καθώς τις προηγούμενες μέρες τελείωσαν τα σκαψίματα και η τοποθέτηση του αγωγού που θα βάλει τέλος στο παλιό δίκτυο ύδρευσης με τον καρκινογόνο αμίαντο και πλέον το νέο δίκτυο θα υποστηρίζεται από νέο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.

Όπως δήλωσε στην κάμερα του Φιλιατρά News ο .........

Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του Δήμου

Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, τελείωσε ενα πολύ δύσκολο έργο που ήταν οι εκσκαφές και η τοποθέτηση του αγωγού.
Επεσήμανε ότι το έργο ήταν να τελειώσει τον Φεβρουάριο αλλά λόγω καιρού παρατάθηκε και τελείωσε πριν λίγες μέρες. Βρίσκόμαστε στο στάδιο της δοκιμής του αγωγού με νερό και οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι λειτουργεί καλά και τις επόμενες μέρες θα μπούμε στην τρίτη φάση που ειναι οι αποκαταστάσεις.
Η διάρκεια των δοκιμών θα είναι περίπου 15 μέρες για να βεβαιωθούν οτι όλα είναι εντάξει και να αποφύγουν τυχόν ξανασπάσιμο της ασφάλτου που θα πέσει.

Διέψευσε κατηγορηματικά φήμες που λένε ότι τελειώνουν τα χρήματα και ίσως δεν γίνουν οι αποκαταστάσεις, λέγοντας ότι οι 750.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες από το ΕΣΠΑ μέχρι και το τελευταίο ευρώ.



Δείτε το σχετικό Video στο http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: