ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Στο έλεος των ανεμοστρόβιλων η Ηλεία



Στο επίκεντρο της δραστηριότητας των πλέον ισχυρότερων και καταστρεπτικότερων ανεμοστρόβιλων της χώρας, βρίσκεται ο νομός Ηλείας, καθώς στην περιοχή μας καταγράφεται η μεγαλύτερη συχνότητά τους, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Δρ. Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ.

Η συστηματική μελέτη του φαινομένου στην χώρα μας απέδειξε ότι η δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Ηλεία και η Κέρκυρα είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από έντονους
ανεμοστρόβιλους κάτι το οποίο έχει διαπιστωθεί μέσα από την έρευνα του μετεωρολόγου, Δρ. Σιούτα, που έχει «χαρτογραφήσει» την συχνότητα των ανεμοστρόβιλων και έχει παράλληλα αξιολογήσει την επικινδυνότητά τους για τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, προσδιορίσθηκε η βορειοδυτική Πελοπόννησος και ειδικότερα η περιοχή της Ηλείας, ως η συχνότερα πληττόμενη περιοχή από ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα. Ευνοϊκούς παράγοντες για τη δημιουργία του φαινομένου στην περιοχή, αποτελούν η γεωγραφική της θέση με τα ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά της, που διαμορφώνονται με τη δυτική γειτνίαση με τη θάλασσα και το χαμηλό υψόμετρο ιδιαίτερα του βόρειου τμήματος του νομού», αναφέρει στην Εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο μετεωρολόγος, Μιχάλης Σιούτας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, η επικρατούσα κίνηση των αερίων μαζών από δυτικές διευθύνσεις, μεταφέροντας μεγάλα ποσά υγρασίας στην περιοχή της Ηλείας, από το Ιόνιο, συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας η οποία είναι απαραίτητη για την δημιουργία ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

Απροστάτευτος ο νομός μετά τις φωτιές

Ο Δρ. μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, σημειώνει δε ότι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του φαινομένου των ανεμοστρόβιλων στην Ηλεία, είναι και η αποψίλωση και απογύμνωση του εδάφους, που σημειώθηκε στον νομό ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Η αποψίλωση και απογύμνωση του εδάφους είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση του φαινομένου και μπορώ να πω ότι οι φωτιές του 2007 με τις μεγάλες καταστροφές σε δασώδη περιοχή ευνοούν το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων. Είναι ένας παράγοντας που πιθανόν να συμβάλλει σε αύξηση του φαινομένου καθώς το γυμνό έδαφος αυξάνει την ατμοσφαιρική αστάθεια και την εμφάνιση ακραίων φαινομένων», τονίζει στην Εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Σιούτας.

 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: