ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σούπα με γαλοπούλα και καρότα

Μία σούπα εύκολη θρεπτική και πολύ νόστιμη συνήθιζε η μαμά Σοφία να μας φτιάχνει τις μέρες των Εορτών των Χριστουγέννων. Είναι πιο εύκολο  πια να βρούμε κρέας γαλοπούλας , ακόμη και σε συσκευασία μόνο από το στήθος, σε ποσότητα τόση για να φτιάξουμε την σούπα αυτήν . Επίσης μπορούμε  να την φτιάξουμε με στήθος από κοτόπουλο, για όσους δεν επιθυμούν την γαλοπούλα. Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όχι μόνο είναι ο,τι καλύτερο!

Μερίδες:6
Χρόνος μαγειρέματος :45 ‘ της ώρας.


Υλικά
1. Μία κούπα συκωτάκια κότας
2. 200γρ.ψαχνό από στήθος γαλοπούλας η’ κότας

3. Δύο καρότα στον τρίφτη λεπτές λουριδες κομμένα
4. 1/3 κούπας αστράκι μικρό για σούπες
5. Μία κουταλιά βούτυρο
6. Λίγο ελαιόλαδο


7. Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα
8. Ενα ποτηράκι μικρό κρασί άσπρο
9. Αλάτι- πιπέρι –  χυμό λεμόνι, όσο επιθυμεί ο καθένας στο πίατο του.

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ανάβουμε την φωτιά μας στην ηλεκτρική κουζίνα σε μέτρια θερμοκρασία. Αφού πλύνουμε καλά τα συκωτάκια  της κότας και το στήθος από την γαλοπούλα η΄την κότα μας ,μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί ρίχνουμε τα συκωτάκια και το στήθος από την γαλοπούλα (σε μακρόστενα κομμάτια πάχους  2εκ.περίπου).Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Σβύνουμε  με το άσπρο κρασί ,ενώ στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα τριμμένα ,το αστράκι μας ,το αλάτι ,το πιπέρι και συμπληρώνουμε με νερό περίπου 1λίτρο και την κουταλιά με το βούτυρο.Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει για  30’ της ώρας.
Αν επιθυμούμε μπορούμε να φτιάξουμε στο τέλος αβγολέμονο με τον ζωμό από την σούπα μας.
Μπορούμε  όμως απλά να προσθέσουμε μόνο χυμό από  λεμόνι ,όσο μας αρέσει στην γεύση.

ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.