ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Βαριά «καμπάνα» στον δολοφόνο του τετράποδου Ρήγα



Ούτε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που τελικά καταδίκασε τον 55χρονο Αλβανό δράστη, δεν άντεχε να βλέπει τη φωτογραφία του χτυπημένου σκύλου Ρήγα μέσα στα αίματα? Ο κατηγορούμενος, που χτύπησε βάναυσα δύο σκυλιά με σιδηρολοστό στις 23 Δεκεμβρίου 2011 στο Μοσχάτο, καταδικάστηκε τελικά σήμερα από το Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με 9 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, ποινή όμως, που είναι εξαγοράσιμη, (με 20 ευρώ για κάθε μέρα) και με χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.




Επί της ουσίας ο δολοφόνος του Ρήγα και βασανιστής του δεύτερου σκύλου Δούκα, θα πληρώσει για το έγκλημα, που διέπραξε, περίπου 8.500 ευρώ. Αρχικά προτάθηκε η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης, που προβλέπεται για κάθε ζώο, δηλαδή 12 μήνες, αλλά με συμψηφισμό - όπως προβλέπει ο νόμος - επιβλήθηκαν 9 μήνες για την κατά συρροή κακοποίηση των ζώων σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Και είναι η μεγαλύτερη ποινή, που προβλέπεται, για τέτοιους είδους πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις.
Ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο του, η οποία προσπάθησε ? αλλά δεν τα κατάφερε ? να παρουσιάσει ως ψευδομάρτυρες όλους εκείνους, που σήμερα κατέθεσαν, τι είδαν το πρωί της 23 Δεκεμβρίου 2011. Προσπάθησε δε να δικαιολογήσει τον 55χρονο λέγοντας, ότι τα ζώα του επιτέθηκαν, επειδή ήταν πεινασμένα!
Μάλιστα όταν κάποιος από τους δεκάδες φιλόζωους, που κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου, κρατούσε στο χέρι του τη φωτογραφία του χτυπημένου Ρήγα η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να την κατεβάσει (καθώς το θέαμα του ζώου πλημμυρισμένο με αίματα είναι φριχτό) γιατί όπως είπε «δεν αντέχει να την βλέπει».
Η δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας δικαιώνει το φιλοζωικό κίνημα, κράτησε περισσότερο από μια ώρα και δικηγόρος των φιλοζωικών σωματείων ήταν ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Θάνος Πλεύρης.
ΑΠΟ  http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: